Villmarksveien gjennom gamle Østfold

Turen langs grensen gjennom tidligere Østfold fylke er et godt alternativ om du vil smake på Vikens sørligste del uten å rase gjennom på en time.


Småbåter og padlere drar gjennom slusene i Ørje og Haldenvassdraget.
Foto: Per Roger Lauritzen / © NAF

Haldenvassdraget, grensefestninger og store villmarkspregede områder er en del av gamle Østfold som de fleste som reiser gjennom det tidligere fylket ikke opplever. På den rette, flotte og brede E6 suser de gjennom gamle Østfold på en drøy time. De som vil smake mer på Østfolds utallige kvaliteter når det gjelder natur, historie og turmuligheter, må velge andre veier og annet tempo.

Selv har vi etter hvert fått stor sans for å oppleve tidligere Østfold fra baksiden, eller langs grensen mot Sverige for å være mer nøyaktig. I stedet for E6 har jeg valgt fylkesvei 21 fra Halden via Ørje og Rømskog til Tangen. Derfra har vi fortsatt fylkesvei 170 over Bjørkelangen og Fetsund til Oslo.

Den ruta er en del lengre, og tar selvfølgelig ditto mer tid, men veiene er gjennomgående gode og går gjennom et mye mer variert landskap. Bare å kjøre denne turen tar omkring tre timer, men begynner du å stoppe for å utforske alle attraksjonene underveis, kan du ende med å bruke ei uke av ferien.

Byen i nasjonalsangen

Kjører du svingen langs grensen gjennom Østfold fra sør, kan du ifølge NAF Veibok følge fylkesvei 21, eller første del av «Villmarksveien» (se ramme).

Halden, byen lengst sør i Viken fylke, er den eneste som er nevnt i nasjonalsangen vår, og har en historie som går utenpå de flestes. Å kjøre utenom byen uten i det minste å ha tatt en rask sving oppom Fredriksten festning, går nesten ikke an. Festningen er fra 1600-tallet og var operativ til 1872. Den har blitt beleiret flere ganger av svenskene, og det var her deres heltekonge Karl 12. fikk en kule gjennom hodet i 1718.

Fredriksten festning.
Fredriksten: Flott å se Fredriksten festning i Halden fra avstand, men enda større er opplevelsen hvis du besøker det velbevarte festningsområdet. Foto: Per Roger Lauritzen / © NAF
Foto: Per Roger Lauritzen / © NAF

Det er nedlagt mye godt arbeid med å ta vare på det monumentale festningsverket. Bare det å betrakte det på avstand, er en stor opplevelse. Er du i Halden bør du også stikke innom den staselige Rød herregård fra 1700-tallet hvor det både er galleri og kafé.

Fotrute til Troms!

Innenfor Halden ligger naturområdet Ertemarka med store skogsområder og mange idylliske små og store vann. Det er flere merkete fotturruter gjennom området. Den flotteste er kanskje Grensesømmen, som ble åpnet i 2005 og strekker seg helt opp til Treriksrøysa i Troms!

Første etappe starter ikke langt unna Fredriksten festning og krysser Ertemarka til den ubetjente hytta Budalsvika. Dit inn går det forresten også an både å sykle og padle. Kanoturen langs svenskegrensen, fra Kornsjø og nordover mot Boksjø, med en sving innom Budalsvika, er en klassiker.

Den staselige herregården Rød som byr på både kafé og galleri.
Rød gård: Et opplagt stoppested i Halden for dem som vil utforske fv. 21 er den staselige herregården Rød som byr på både kafé og galleri. Foto: Per Roger Lauritzen / © NAF

Mye kanalhistorie møter vi langs fylkesvei 21. Det startet i 1824 med å grave en kanal og bygge en hestejernbane til Otteid sør i Øymarksjøen fra den store innsjøen Stora Le i Sverige. Det fortsatte med byggingen av Grasmo kanal fra Mortsjølungen i Hedmark. Den gikk via innsjøene Setten og Mjermen over til Haldenvassdraget, og inneholdt Norges første sluser. Deretter ble det bygd sluser nedover hele vassdraget til Tistedal ovenfor Halden. Hele anlegget var klart i 1877, og var i bruk over hundre år til omfattende tømmertransport og passasjertrafikk. Lederen for mesteparten av utbyggingen var legendariske Engebret Soot, som også har gitt navnet sitt til deler av kanalen. De som kjører langs fylkesvei 21 vil møte på kanalen flere steder, først ved Brekke i østenden av Femsjøen hvor det er fire sluser. Disse er Nord Europas høyeste og løfter båtene opp i Aspern. Deretter er det en sluse ved Strømsfoss mellom Aremarksjøen og Bøensfjorden, og tre sluser ved Ørje. Når båtene er gjennom disse, venter Rødnessjøen.

Ved Brekke sluser ligger også den ubetjente turisthytta Fløterhytta helt inntil vannkanten.

Den norske turistforening (DNT) har flere turer langs dette turforslaget:

I tidligere tider gikk det passasjerbåter gjennom Haldenvassdraget, og reisende kunne fortsette med tog videre til Oslo over Bjørkelangen og Sørumsand. Mye av jernbanen er nå vekk, men flere av de gamle båtene er vakkert restaurert, og hver sommer tar de mange passasjerer med på turen gjennom slusene. Et godt tips for dem som kjører langs fylkesvei 21, er å ta med kano eller kajakk. Et annet er å besøke kanalmuseet ved Ørje.

Husmannsplassen

En opplagt avstikker er Bøensætre. Det er en restaurert husmannsplass i et vakkert kulturlandskap, og en betjent turisthytte. Den ligger innerst i en sidevei et stykke nord for Strømsfoss. Du kan kjøre til en knapp kilometer fra plassen hvor det er mulig å få både mat og seng om du bestiller.

Avstikkeren over til Otteid Østre er også en god idé, enten du vil se på kanalrestene eller ta deg et bad i sjøen der.

Ved Ørje kan du se restene av de omfattende festningsverkene som ble bygd der på slutten av 1800-tallet, men nedlagt alt i 1905 som en del av fredsslutningen med svenskene.

Overnatting i branntårn

Etter å ha kjørt over skogen til Rømskog, er det tid for en avstikker til Slavasshøgda. Med sine 336 meter er det Østfolds høyeste fjell. Nord for Slavasshøgda ligger Haukenesfjellet. Det er bare én meter lavere enn naboen, men på toppen står det et gammelt branntårn. Haukenestårnet er restaurert som ubetjent turisthytte. Overnatter du der, sover du høyest i Østfold.

Gammelt branntårn som nå er turisthytte.
Haukenesfjellet: På toppen av Haukenesfjellet i Rømskog står det et gammelt branntårn som nå er turisthytte. Høyere sover du ikke i Østfold. © NAF
© NAF

Er du først i Rømskog, bør du også ta en tur ned til Rømsjøen. Den idylliske innsjøen formelig innbyr til bading eller padleturer. Begge deler kan jo passe bra før du fortsetter videre langs fylkesvei 21 ut av Østfold.


Fant du det du lette etter?