Vikingenes verden i Vestfold

Ta turen langs Vikingveien i Vestfold og Telemark og bli bedre kjent med våre forfedre! Vikingveien starter på Mølen i Larvik kommune.


Gokstadhaugen. Gravplassen til en kraftig høvding, begravet i sitt staselige vikingskip.
Foto: Foto: Arve Kjersheim/ Riksantikvaren / © NAF

Her stuper Vestfoldraet ned i havet og skaper et dramatisk rullesteinslandskap. Midt i det voldsomme rullesteinslandskapet kan du starte dagen med en flott vandring blant 230 store og små gravrøyser fra jernalder og vikingtid. Fra Mølen går veien videre til Kaupang – Norges første by. Byen ble anlagt på 800-tallet, og omtales i handelsmannens Ottars reiseskildring fra år 890. Rundt Kaupang kan du se restene etter de store gravfeltene som omkranset byen i vikingtida, før du tar veien videre til magiske Istrehågan. Istrehågan er bokstavelig talt et stort skip i stein. Formen minner om et vikingskip, men skipsettingen er sannsynligvis enda eldre.

Borreparken med 50 små og store gravhauger du kan spasere mellom.
Borreparken har 50 små og store gravhauger du kan spasere mellom. Foto: Trude Aga Brun / © NAF
Gokstadhaugen. Gravplassen til en kraftig høvding, begravet i sitt staselige vikingskip.
Gokstadhaugen er gravplassen til en kraftig høvding, begravet i sitt staselige vikingskip. Foto: Foto: Arve Kjersheim/ Riksantikvaren / © NAF
Foto: Foto: Arve Kjersheim/ Riksantikvaren / © NAF


Vikinghøvdingens grav

I Sandefjord kommune stopper veien ved Gokstadhaugen. Her ble kraftig vikinghøvding gravlagt i det flotte Gokstadskipet rundt år 900. Skipet er i dag utstilt på Vikingskipet i Oslo, men på Midgard historisk senter kan du se lære mer om Gokstadhaugen i den nye utstillingen “Gokstad i et nytt lys”. Er du ekstra interessert i vikingtidens storhauger, kan du også besøke de to storhaugene ved Haugar i Tønsberg sentrum og Farmannshaugen like ved Jarlsberg hovedgård før du besøker Slottsfjellsmuseet. Her kan du spise lunsj på før du ser Klåstadskipet. Klåstadskipet er et handelsskip fra vikingtid som forliste Viksfjorden i Tjølling tidlig på 1000-tallet. På Tønsberg brygge kan du snart følge byggingen av en kopi av Klåstadskipet.

Det mest berømte vikingfunnet

Siste stopp i Tønsberg kommune er Oseberghaugen – vårt aller mest berømte vikingtidsfunn. Her ble to kvinner gravlagt i år 834. I graven fikk de med seg det spektakulære Osebergskipet. Skipet er i dag utsilt på Vikingskipshuset i Oslo, men den flotte, seildyktige kopien Saga Oseberg ligger vanligvis på Tønsberg brygge.

Veiens siste stopp er Borre i Horten kommune. I Borreparken kan du spasere mellom 50 store og små gravhauger og -røyser. Et steinkast fra parken kan du la deg fascinere av vikingelitens flotte Gildehall. På Midgard historisk senter kan du se utstillinger om vikingtid og avslutte reisen med forfriskninger i kafeen.

Den norske turistforening (DNT) har flere historiske turforslag i området:


Fant du det du lette etter?