Varanger - turistveien lengst øst

Veien langs Varangerkysten er variert med mange interessante stoppesteder, men kan være vindfull.


Bobil med utsikt til Varangerfjorden.
Foto: Per Roger Lauritzen / © NAF

Sterk kuling er mye vind, og kombinasjonen åpent landskap, høy og lett campingbil og 20 sekundmeter vind i er ikke noe særlig. Det fikk jeg merke en sommer på turistvei Varanger lengst nordøst i landet vårt.

Turistveien starter i Varangerbotn og strekker seg 16 mil nord og østover så langt veien går, og det er altså til Hamningeberg.

Rasteplass hvor et moderne betongbygg er kombinert med et gammelt steinhus.
Gornitak: Gammelt møter nytt på denne rasteplassen. Foto: Per Roger Lauritzen / © NAF

Sammen med en av mine sønner hadde jeg startet turen langs E75 med en sving innom den nybygde rasteplassen i Gornitak. Et moderne betongbygg er her kombinert med et gammelt steinhus på en forbilledlig måte. På skilt hadde vi kunnet lese at steinhuset hadde en lang historie, blant annet som ammunisjonslager under den annen verdenskrig.

Staselig kirke

Staselige Nesseby kirke hadde vi også besøkt, ja, vi hadde faktisk overnattet på parkeringsplassen like utenfor. Trekirken ligger på et nes i Varangerfjorden og er fra 1858. Da vi først var ved kirken tok vi også fram kikkertene og studerte fuglelivet i naturreservatet like ved. Særlig var det artig å se endene som rotet rundt ute på mudderbankene som kom fram ved lavvann.

Inngangspartiet til festningen Vardøhus.
Vardøhus: Festningen har historie helt tilbake til 1300-tallet. Foto: Per Roger Lauritzen / © NAF
Foto: Per Roger Lauritzen / © NAF

Mortensneset kulturminneområde noen kilometer videre langs veien viste oss samiske kulturminner både utendørs og innendørs. Ei hyggelig jente som jobbet der ga oss også mange gode råd for turen oppover Varangerkysten.

Signert Roald Amundsen

I Vadsø så vi på luftskipsmasten som Roald Amundsen fikk satt opp på 1920-tallet i forbindelse med luftskipsturen til Nordpolen. I Komagvær stoppet vi for å beundre den regelmessige raden av store bølger som slo inn over strendene, og tok så en ørliten avstikker opp mot Varangerhalvøya nasjonalpark.

Størsteparten av det indre av denne enorme halvøya består nemlig av et trefritt og arktisk landskap med et utall små og store elver og vann som er vernet som nasjonalpark siden 2006.

Heltemodig mot nazistene

Turistvei Varanger går også forbi det vesle tettstedet Kiberg. Alle som har lest litt om hvilken heltemodig innsats mange av innbyggerne der gjorde i kampen mot nazismen under annen verdenskrig gjør nok som oss og besøker museet på stedet. De som er interessert i geografiske ytterpunkter har forresten også en god grunn til å stoppe i Kiberg. Neset like ved tettstedet er nemlig Norges østligste fastlandspunkt, 31 grader, 3 min og 52 sekunder østlig lengde.

Vil du enda lenger øst her i landet må du dra videre til øya Vardø ligger på, og øya utenfor den igjen, Hornøya. Den ligger på 31 grader 10 min. 7 sek. østlig lengde.

Når du besøker Vardø er det nesten obligatorisk å besøke Vardøhus festning med historie tilbake til 1300-tallet.

Sving også innom Steilneset reist til minne om hekseprosessene.

I ly for vinden

Så var det kulingen da. I begynnelsen var det mest artig å se hvordan bølgene fra Barentshavet begynte å bygge seg opp. Da vi kjørte inn i det meget spesielle fjellandskapet nærmere Persfjorden var vi også godt i le og vinden bekymret oss lite. Vi konsentrerte oss i stedet om de lagdelte bergartene som var stablet opp på hverandre. Mange steder står klippene nærmest på høykant og andre steder er de arrangert i et salig virvar.

Da landskapet åpnet seg mer igjen kjente vi imidlertid vinden ekstra godt. Å blåse overende på Varangerhalvøya hørtes ut som en dårlig ide, så vi kjørte inn i første og beste lille dal hvor det var le.


Hurtigruta MS «Vesterålen» legger ut fra kai.
Vardø havn: Hurtigruta MS «Vesterålen» legger ut fra kai en uvanlig stille dag. Foto: Per Roger Lauritzen / © NAF

Neste morgen var Varangerkysten renvasket og solfylt og vi kunne fortsette nordover. Først stoppet vi i Sandfjorden. Den bærer navnet sitt med rette på grunn av de flotte sandformasjonene som vind og bølger flytter på slik at de stadig skifter utseende. Dette fenomenet, kombinert med et rikt fugleliv gjør at området er fredet.

Vi tok og en avstikker til Syltefjorden for å besøke DNTs østligste hytte som ligger der. Hytta er av det aller enkleste slaget, men turen er flott.

Partisanmuseet i Ytre Kiberg.
Ytre kiberg: Partisanmuseet er verdt et besøk. Foto: Per Roger Lauritzen / © NAF
Foto: Per Roger Lauritzen / © NAF

Hamningsberg er blant de få steder som ikke ble brent da tyskerne svidde av bebyggelsen i Finnmark høsten 1944. Her kan man se gamle tømmerhus bygd av russertømmer fra pomorhandelens glansdager. Innbyggerne byttet tømmer mot fisk og andre varer som russerne trengte. I dag er Hamningberg fraflyttet, men husene holdes ved like som hytter.

Redningsdåd

20. mai 1894 reddet R/S "Colin Archer" 34 mennesker under særdeles vanskelige forhold ved Hamningberg. Redningsdåden som raskt ble kjent over hele landet, førte til en veldig oppslutning om Redningsselskapet. Alt innen 10 års jubileet hadde organisasjonen så mange som 16 fartøy i sin tjeneste og vel 1000 mennesker var berget på sjøen.


Fant du det du lette etter?