NAF Reiseplanlegger

Tyskland: Metropolen Berlin og Mecklenburg-Vorpommern

Turforslag
FDM - Nyd metropolen Berlin og opdag Mecklenburg Vorpommern

Pakk bilen og kjør til Rostock, så er du klar til en ukelang spennende og variert rundtur i det nordøstlige Tyskland.

Kilde: FDM

Ruten omfatter Tyskalnds nordøstlige hjørne og starter fra Rostock. Her finner du for eksempel klosteret grunnlagt av Margrethe, også kalt Spranghest, som var gift med den danske kongen Christoffer den I.

Fra Rostock kjører dere langs Østersjøkysten til Tysklands største øy, Rügen, som er kjent for sine karakteristiske krittklipper og sandstrender.

Det svært få vet er at ved bukta mellom byene Binz og Sassnitz kan en også besøke verdens lengste bygning som er fem kilometer lang. Prora, som bygget heter, ble bygget av nazistene som et badehotell for arbeiderklassen under idealet at alle arbeidere hadde rett til en ferie ved stranden. Det ble dog aldri tatt i bruk og ligger i dag som et gigantisk spøkelsesbygg. Det er innredet et besøkssenter der med historiske utstillinger og guidede turer.

PRORA: Verdens lengste spøkelsesbygning, Prora, ble bygget av nazistene som ferieboliger for arbeiderne.

Kjør kystveien videre til Kap Arkona, Tysklands Nordkapp. Her finner du restene av vendernes borg som den danske biskopen Absalon og hans tropper inntok på 1100-tallet, og der de brente den grusomme guden Svantevit.

Herfra fortsetter dere mot sør med en avstikker til øya Usedom med badebyer og praktvillaer fra tiden rundt århundreskiftet, da Berlins overklasse ferierte her. Udesom er både tysk og polsk. På den polske siden ligger havne- og badebyen Swinoujscie.

Neubrandenburg og sjøområdet

Herfra fortsetter dere sørover til Neubrandenburg, en moderne by gjenoppbygget etter krigen. Den middelalderske 2,3 kilometer lange ringmuren med de fire byportene er nærmest intakt og er en av Tysklands lengst bevarte bymurer.

Det mecklenborgske sjøområdet med sine mer enn tusen sjøer, store og små, er som skapt for vandreturer og rekreasjon. I den nordlige delen ligger det flotte Mecklenburgske Schweiz med skog, mark og bløtt, kupert terreng.

Berlin

Alt etter hvor mange dager dere ønsker å oppholde dere i Berlin er turen beregnet til cirka én uke. Mange velger likevel å bli enda litt lengre i denne spennende og pulserende metropolen.

Berlin, Tysklands hovedstad, har i dag cirka 3,43 millioner innbyggere og er fylt av severdigheter. For eksempel Riksdagen, Gedächtniskirche, Siegessäule og Brandenburer Torg, Dessuten kan du besøke de mange museene på Museums-Insel, som har fem museer med enestående samlinger. Alt i alt har Berlin 300 museer, 3000 restauranter, 50 teatre og 400 broer.

Byen er blitt svært populær å besøke, og det er i høy grad byens puls og stemning som trekker folk. Brede alleer med grønne trær, hyggelige parker og spennende kvartaler gjør det opplagt å gå rundt i byen og suge atmosfæren til seg. Året rundt finnes det arrangementer innen kunst og kultur, så det er et tonn av ting å finne på.

Hvor sto Berlinmuren?

For ikke å glemme hvor muren sto har de gjort dens tilstedeværelse synlig igjen. En lang stripe laget av brostein, og innimellom messingskilt, markerer hvor muren gikk, slik at dere som besøkende kan spasere langs den tidligere øst-vest-grensen.

BERLINMUREN: Muren er igjen blitt synlig, slik at besøkende kan se hvordan grensen så ut. Fylt med kunstverk er den en møst for alle turister! Foto: Colourbox.com

Welcome Card

Hvis du skal tilbringe mer enn tre dager i Berlin kan det lønne seg å la bilen stå og investere i et Berlin Welcome Card. Kortet inkluderer fri transport med alle busser og tog i hele området Berlin-Brandenburg (VBB) for én voksen og opp til tre barn under 15 år. Kortet kan blant annet kjøpes på turistkontorer og alle S- og U-Bahn-stasjoner.

Utflukter fra byen

Berlin i seg selv er verdt en reise, men også utenfor Berlin er det mange spennende utfluktsmål. For eksempel Potsdam ved Havel-elva. Byen byr på flere museer og slott – hvorav byens mest kjente er Sansoucci. Slottet ble oppført til den preussiske kongen Frederik den Store, fordi han ønsket å ha et sted der han ‘uten bekymringer’ kunne være omgitt av de tingene han elsket mest: filosofi og musikk.

Bildet fullbyrdes av et av de flotteste parkanleggene i Tyskland. Det er store terrasser beplantet med vin, springvann og barokkhager. Potsdam kan utover Sansoucci by på en rekke andre større og mindre severdigheter som romerske bad, det kinesiske tehuset, Neues Palais og Orangeriet.

Filmparken Babelsberg

Det er også verdt å besøke filmparken i Babelsberg, hvor du blir ført inn i filmens og fjernsynets fantastiske verden. I seks forskjellige områder får du mulighet til å kikke bak film- og fjernsynsverdenens kulisser. Her kan du oppleve stuntshow og bli tatt med på rundtur gjennom filmstudioene på den tradisjonsrike filmbyens areal og se originale kulisser der filmopptakene ble skutt tilbake i UFA’s og DEFA’s storhetstid.

Utenfor Berlin kan du dessuten finne en rekke naturområder, som Märkische Schweiz, et fredet område med usedvanlige høydeforskjeller med bakker og daler. Hvis du ønsker å oppleve Berlin og omegn fra vannsiden er det er rikt tilbud av kortere og lengre båtturer.

Nordover igjen, langs Alleenstrasse

Har du lyst på et alternativ til motorveien på hjemturen kan du følge en del av den nye 150 kilometer lange Deutsche Alleenstrasse, der de har prøvd å bevare eller nyplante de mange alleene. Denne veien starter sør for Berlin i Lutherstadt Wittenberg og går via Wiesenburg – Golzow – Brandenburg – Päwesin – Börnicke – Linum – Neuruppin – Dierberg – Rügen. Langs Deutsche Alleenstrasse ligger flere severdigheter og du kan nyte alleene med mange ulike flotte trær langs veien. De er skjønne å se på mens du kjører og dessuten forbedrer de luften og gir ly til fugler, flaggermus og innsekter. Mange av alleene rundt om i Berlin er også bevart.

Schwerin øst for Elben

Schwerin har 105.000 innbyggere og er den eldste tyske byen med byrettigheter øst for Elben. Den ble grunnlagt av Heinrich dem Löwen i 1160 og har en fascinerende gammel bydel. Byens største attraksjon er slottet som er oppført med slottet i Chambord som forbilde. Byens varemerke er domkirken, som regnes å være en av de mest betydningsfulle gotiske bygningsverkene i Nordtyskland.

Schwerin ligger i den sørlige delen av det Mecklenburgske Søpleteau, som med sine mer enn tusen sjøer i alle størrelser er et særdeles betagende område skapt for gåturer og naturaktiviteter. Plateauets vakreste del er det nordlige beliggende Mecklenburgske Schweiz med skog, jordbruksland og bløtt, kupert terreng.

SCHWERIN: Slottet i Schwerin ligger flott plassert midt i det Mecklenburgske sjøområdet.

Saltveien, Lübecl og Bad Segelberg

Ratzeburg er en av byene ved den gamle saltveien, «Die Alte Salzstrasse», der man førte salt til utskipning i Lübeck.

Den gamle delen av marsipanens by Lübeck ligger på en øy i elven Trave, og i dag kan du fortsatt se de gavlvendte saltlagerbygningene.

Fra Lübeck fortsetter ruten for de som skal nordover, til Bad Segeberg, der det finnes kalkstenshuler. Det tidligere kalkstensbruddet danner vært år rammen rundt Karl May Festspiele (en theaterfestival).