Nasjonal turistveg Valdresflye

I hvert fall fra 1953 har det vært mulig å kjøre bil over Valdresflye. I forbindelse med at Turistvegprosjektet kastet sine øyne på veien har den blitt oppgradert og det er bygget flere flotte rasteplasser med utsikt.


Kunstverket Rock On Top Of Another Rock.
Foto: Roger Ellingsen / © Statens vegvesen

Og nettopp utsikt er det mye av langs Nasjonal turistveg Valdresflye. Kommer du fra Valdres og Beitostølen må du gjennom det trange Båtskardet før rundskuet åpner seg opp for alvor.

Valdresflye og Bitihorn.
Nasjonal turistveg Valdresflye er 49 kilometer lang. Her utsikt over Valdresflye og Bitihorn nordvest for Beitostølen . Foto: Werner Harstad / © Statens vegvesen
Foto: Werner Harstad / © Statens vegvesen

Først ser du veien over flya som en strek rett til værs i det fjerne, og så velter det på med inntrykk av mektige fjelltopper vestover langs Bygdin, og roligere, og mer langstrakte formasjoner østover langs Vinstervatn.

Ta deg tid til utsikten!

Etter at du har passert Bygdin vinner du raskt høyde opp mot toppen av den imponerende flya, eller fjellsletta, som har gitt navn til området og turistveien. Vel oppe kommer du enda tettere på fjellkjempene vestover og innover i Jotunheimen, og de roligere formasjonene i Huldreheimen på østsiden. Du skal være bra blasert, eller ha det fryktelig travelt, om du ikke tar deg tid til en stopp på toppen av flya, nesten 1400 meter over havet, og beundrer det mektige fjellpanoramaet rundt deg. Etter som du kommer over toppen og Jotunheimens fjellkjemper dukker opp i horisonten nordover også, er det enda flere grunner til å stoppe opp.

Fokkskavler i fjellterrenget ved det høyeste av Valdresflye.
Fokkskavler i fjellterrenget ved det høyeste av Valdresflye. Foto: Jarle Wæhler / © Statens vegvesen
Foto: Jarle Wæhler / © Statens vegvesen

Følger du FV51 fra nord, fra Gudbrandsdalen eller Ottadalen, møter du turistveien i en av Norges vakreste fjelldaler. Sjodalen er vid og åpen og for en stor del dekket av seintvokste fjellfuruer. Her er også åpne partier med store seteranlegg fra den gang det ble drevet såkalt vintersetring i området eller vinterlego som de sier lokalt.

Før veien kom var det lettere å ha dyra på setra store deler av vinteren enn å frakte seterslåtten ned til dalen, så dermed utviklet det seg en spesiell form for seterdrift i området. Etter hvert som du kommer innover Sjodalen passerer du de store innsjøene Nedre og Øvre Sjodalsvatn som begge er smykker av noen fjellsjøer. En rad elver, med mektige Sjoa i førersetet liver også godt opp i landskapet. Etter som du passerer Øvre Sjodalsvatn åpner utsikten seg for alvor, og Valdresflye med sine mektige naboer trår mer og mer fram foran deg. Den tradisjonsrike Bessheim Fjellstue ligger også ved denne innsjøen. Den er et godt utgangspunkt for turer både i Jotunheimen og Huldreheimen.

Midt i turterrenget

Enten du kommer nordfra eller sørfra langs Nasjonal turistveg Valdresflye vil det nok være fristende med en avstikker til den vakre fjellsjøen Gjende og turisthytta Gjendesheim. Dit er det bare et par kilometer fra FV51 øverst i Sjodalen. Fra østenden av Gjende kan du starte fotturen over den sagnomsuste Besseggen eller ta deg frem langs den mer ukjente perlen av en rute nede langs bredden av Gjende til Memurubu. Enten du vandrer over eller under Besseggen er du garantert en flott naturopplevelse. Fra østenden av Gjende går det også rutebåt innover fjellsjøen. Den er et utmerket alternativ for dem som vil starte fotturen i Jotunheimen med å hvile beina, for dem som skal gå Bukkelægret mellom Gjendebu og Memurubu eller for dem som har gått over Besseggen og synes det er greit med transport tilbake.

Fra Gjendesheim eller Bessheim kan du også starte turen over til Glitterheim. Turisthytta ligger ved foten av Norges nest høyeste topp, Glittertind. Både Bessheim og Gjendesheim er også gode startsteder for dem som vil oppleve stortoppene og breene i Øst Jotunheimen på ski eller til fots. Fra øvre deler av Sjodalen er det også flott å ta turen østover til Huldreheimen som er det nye navnet på fjellområdet som tidligere het Gausdal Vestfjell. Turen over Sikkilsdalsskardet til den flotte turisthytta i Sikkilsdalen er en klassiker.

Valdresflya Vandrerhjem ved fylkesveg 51.
Valdresflya Vandrerhjem ved fylkesveg 51 slik stedet så ut i 2006. Det foreligger planer om total ombygging, se bildet på slutten av artikkelen. Etter utbyggingen kan stedet få status som et turistveganlegg. Foto: Werner Harstad / © Statens vegvesen

Gå tur på toppen

Oppe på selve Valdresflye er det også mange turmuligheter. For eksempel er Norges lettest tilgjengelige fjelltopp over 2000 meter Rasletind. Du finner den 2105 meter høye toppen øst for veien over Valdresflye, og det tar bare et par timer å komme seg til topps om du er sånn noenlunde i form. Valdresflye er også kjent som et usedvanlig snøsikkert sted. Så snart veien er åpen strømmer det til med folk som vil til fjells for å utnytte skiføret så lenge som mulig.I 2013 ble det tilrettelagt med utvidet vegskulder og langsgående parkering for vårskiløperne. Store åpne flater høyt til fjells betyr også ofte en del vind, det vet mange «kitere» å dra fordel av. De parkerer langs brøytekantene, monterer dragen sin, tar på ski eller snowboard og lar seg slepe seg av sted over snøflatene, ofte i stor fart. Tidligere ble avlagte fallskjermer fra forsvaret brukt til dette, og man fikk opp stor fart, men hadde små muligheter til å kjøre annet enn med vinden. Dermed kunne det ofte bli en lang tur hjem.

Med moderne utstyr kan man krysse mot vinden og har en helt annen mulighet for å ta seg frem i terrenget og tilbake til utgangspunktet. Langs Bygdin går det også en tradisjonsrik båtrute mellom Bygdin fjellhotell i østenden og Fondsbu i vestenden. Underveis stopper MB Bitihorn også på Torfinnsbu turisthytte som er et godt utgangspunkt for toppturer. Ja, rundt hele Bygdin er det et vell av toppturmuligheter sommer og vinter. Toppen som ligger nærmest turistveien, Bitihorn, er også et flott turmål hvor det går sti helt til topps. Enten du starter eller slutter turen over Valdresflye med en bestigning av Bitihorn kan det bli en stor opplevelse.

Kunstverket Rock On Top Of Another Rock
Kunstverket Rock On Top Of Another Rock, signert kunstneren Fischli Weiss ved Nasjonal turistveg Valdresflye. Foto: Roger Ellingsen / © Statens vegvesen
Foto: Roger Ellingsen / © Statens vegvesen

Denne turen sted for sted:

Beitostølen
er siste tettsted før Valdresflya og turistveien starter. Det er en av de viktigste inngangsportene til Jotunheimen og en fjellandsby hvor barn, voksne og seniorer kan oppleve sport og aktivitet. Beitostølen byr på ca. 3500 gjestesenger fordelt på hotell, leiligheter og hytter, og det er flere butikker og utesteder i sentrum. Villmarkssalen på Bergo Hotell har en av Nord-Europas største private samlinger av utstoppede dyr og fugler fra fjellheimen. Fra de fleste overnattingsstedene kan man spenne på seg skiene rett utenfor døren og gå rett ut i et flott preparert løypenett. Beitostølen har alpinsenter med flere heiser, og heistraseen brukes til bilbane og crosssykling i sommersesongen. Det er gode vandremuligheter om sommeren. Rundt Beitostølen er det egne merkede stier i tillegg til DNTs rutenett i Jotunheimen og Huldreheimen. Rett sør for Beitostølen ligger det kjente rehabiliteringssenteret Beitostølen Helsesportsenter, som ble grunnlagt av Erling Stordahl og åpnet i 1970. Lyskapellet med glassmalerier, tegnet av Ferdinand Finne, og vigslet i 2000, er åpent på forespørsel, kontakt Helsesportsenteret eller Turistinformasjonen. Fra Beitostølen er det avkjøring langs Slettefjellveien til Hemsing i Vang.

Garli
Herfra er FV51 vinterstengt til Maurvangen, og det er egentlig herfra turistveien starter.

Båtskardet
har navnet sitt etter at man i tidligere tider dro båter til Bygdin og Vinstri gjennom her. Båtskardet ligger på grensen til Vang kommune 1160 moh. I vest ligger den karakteristiske toppen Bitihorn, 1608 m. Sti til toppen tar av fra FV51 like før Bygdin.

Bygdin
Navnet kommer fra gammelnorsk «bugr», bøyning, altså den buktede sjø. Nær Bygdin er det fangstgraver for rein, jerv og fjellrev. Bygdin er regulert ni meter og utbygd nesten 1000 fallmeter. Anleggene ble opprinnelig bygd etter fornødenhetsloven av 1917 for å gi Østlandet lys. M /B «Bitihorn» har trafikkert Bygdin siden 1912 og frakter vel 10 000 passasjerer hver sommer. Båten går daglig til Torfinnsbu og Eidsbugarden, og turen tar fem timer frem og tilbake. Nord for sjøen ligger en rekke høye topper, blant annet Galdeberg, 2075 m, Slettmarkpiggen, 2164 m, Mesmogtinden, 2264 m og Torfinnstindene, som er opp til 2119 m høye. I østenden ligger Bygdin Høyfjellshotell, og hit har det vært vei siden 1898. Hotellet har pleiet fisket i flere små vann, og det er best fra juli til august.

Rjupa
Fra utsiktspunktet på rasteplassen kan du se langt utover fjellandskapet mot Valdres og de gamle stølene langs Vinstrevatnet. Arkitekt: Knut Hjeltnes.

1389 moh
er veien over Valdresflyes høyeste punkt. Det ligger ca 100 m sør for Valdresflya Vandrerhjem. Herfra er det utsikt mot nord og vest til Jotun- heimen nasjonalpark. I vest ligger den sørligste toppen over 2000 m i Norge, Nordre Kalveholotinden, med høyde 2019 m. Der ligger også Kalvehøgde på 2208 m, og Rasletinden på 2105 m. Begge er populære er mål for vårskiturer. I nord ligger Besshøe på 2258 m, Nautgardstinden på 2258 m, Stornubben på 2174 m og Surtningssue som er 2368 m. høy. På Valdresflye trives tamrein, som ofte kan ses fra veien.

Leirungsmyrin
Her har du god oversikt over fra veien. I vest kan du se Leirungsdalen med Høgdebrotet på 2226 m, og Tjønnholstinden på 2331 m, i nord, og Leirungsbreen i sør. I dette området var Jo Gjendes beste jaktmarker.

Vargebakkane
er en av turistvegprosjektets rasteplasser og utsiktspunkter. Anlegget er tegnet av arkitekt Knut Hjeltnes. Herfra har du fri utsikt til de høyeste toppene i Aust-Jotunheimen med den 2226 meter høye Høgdebrotet i spissen. Fjellryggen Knutshøe som er 1517 moh. ligger like i nærheten. Den er det mange som mener er den virkelige Gjendineggen i Ibsens Peer Gynt. Knutshøe ligger i et vernet område uten merkede stier, og det kan være vanskelige veivalg i det bratte terrenget, så vær forsiktig om du legger ut på tur.

Maurvangen
med Besseggen Fjellpark Maurvangen. Dette var base for innspilling av «Energikampen» på NRK. Fiskekort til Sjoa. Sørover er FV51 vinterstengt herfra.

Heimdalsmunnen
Herfra er det sti til Øvre og Nedre Heimdalsvatn.

Steinplassen
Rasteplass og utsiktspunkt med monumentet «Rock on Top of Another Rock». Det er laget av de sveitsiske kunstnerne Peter Fischli og David Weiss for Nasjonale turistveger.

Gjendesheim
nås på avkjøring etter ca. 2 km.

Bessæter
er øverste seter i Sjodalen. Her tok Peder og Kari Tronhus tok imot de første vandrere og jegere i Jotunheimen på 1800-tallet.

Bessheim
Navnet kommer av gammelnorsk «bersi», hannbjørn. Herfra kan for eksempel Besshøe på 2258 m. bestiges på syv, åtte timer opp og ned. I sørøst ligger Sikkilsdalshøe, på 1778 m, og Heimdalshøe på 1843 m. Begge er flotte turmål. Bessheim Fjellstue har mottatt turister for overnatting siden rundt 1850. Her er også hytter, leiligheter og caravanplass.

Fjosranden
er en såkalt esker, en grusrygg, ved nordenden av Øvre Sjodalsvatn. Den ble dannet av smelteelven i en isbre for 10 000 år siden.

Besstrond
er seter med hytter og leiligheter. Krambua selger dagligvarer og fiskekort.

Hulderstigen
er en merket natur- og kultursti som går inn i naturreservatet. Det er adkomst over restaurerte utleggsbruer.

Russlisetra
Herfra er det avkjøring til Griningsdalen med fellesseter for ca. 300 geiter. I øst ligger Stuttgonglia naturreservat med landets høyeste tregrense for furu, 1070 m.

Hindseter
Navnet kommer av «hind», hunndyr av hjort. Hindsæter Fjellhotell er et tømmerhotell fra 1898. Stuttgongfossen, ligger ti minutter fra hotellet og er en fin liten avstikker. I sørøst ligger Stuttgongkampen, 1418 m. dit tar det ca. fire timer å komme opp og ned. Nautgardstinden på 2258 m. bestiges også herfra, men det er en drøy tur. Det er ørretfiske i Sjoa. Nasjonal turistveg Valdresflye ender her.

Langsua nasjonalpark

En av Norges nyeste nasjonalparker har vennlig fjellterreng og store myrområder. Langsua nasjonalpark ble opprettet i 2011, og er en utvidelse av Ormtjernkampen nasjonalpark
fra 1968, som var Norges minste nasjonalpark. Langsua nasjonalpark ligger mellom Valdres og Gausdal og har et særpreget lavfjell-landskap med utstrakte myrområder i sør og nordvest og høydedrag opp mot 1500 moh i nord. Parken er internasjonalt viktig for planten skjeggklokke, og den sjeldne planten finnmarksstarr har hovedutbredelsen sin i Norge her. Her lever også rødlistede fuglearter som myrhauk, fjellmyrløper og dobbeltbekkasin. Alle de fire store rovpattedyrene besøker området, men bare gaupe har fast tilhold. Nasjonalparken byr på flotte tur- og sykkelmuligheter i lettgått og vennlig fjellterreng. Innfallsportene til Langsua Nasjonalpark fra Valdres, er først og fremst stølslaget Storeskag og DNT-hytta Svarthammar i Nord-Aurdal, samt fjellveien mellom Etnedal og Gausdal/Lillehammer via Lenningen.
Høyeste topp i Langsua er Skaget (1686 moh), som er en familievennlig tur med flott utsikt fra Storeskag. I utkantene av nasjonalparken er det aktiv stølsdrift med dyr på beite. Den tidligere DNT-hytta Storeskag ble nedlagt ved utvidelsen av nasjonalparken. Adkomst til nasjonalparken fra FV51 er via bomveiene fra Moane mot Vangsjøen og Trollåsen, fra Heggenes via Yddin mot Storeskag, eller fra Skammestein via Vinstervegen.

Gjendesheim og Gjende

Navnet Gjende kommer av «gandr», stav, altså den rette sjøen, men den ca 19 km lange innsjøen er ikke helt rett. Den har en liten knekk midt på der turisthytta Memurubu ligger. I vestenden ligger den betjente DNT hytta Gjendebu og i østenden ligger Gjendesheim. Det er en betjent DNT hytte som ble åpnet i 1878, og er utgangspunkt for mange fjellturer. Fra hytta er det flott utsikt over Gjende (984 moh) Jotunheimens vakreste fjellsjø, uberørt av alle reguleringer, omgitt av ville fjell og kjent for sin irrgrønne farge. Jo Gjendes bu ligger på den andre siden av Gjendeosen, hvor den navngjetne jegeren og einstøingen Jo Kleppe fra 1840-årene bodde deler av året. Det er godt ørretfiske i Gjendeosen og tilgrensende vann, og beste fisketid i august. Fiskekort fås på turiststeder. Gjendeosen er utpekt til nasjonalt turistvegikon sammen med Vøringfossen og Trollstigen. Planlagt byggestart er i 2014 eller 2015. Det er korttidsparkering på Gjendeosen og langtidsparkering på Reinsvangen ved FV51. Det går skyttelbuss mellom parkeringen og Gjendeosen i sesongen. Det går rutebåt på Gjende, mellom Gjendesheim, Memurubu og Gjendebu. Den berømte fotturen over Besseggen tar seks, syv timer og går mellom Gjendesheim og Memurubu. Den er en av Norges mest populære fotturer, og kan gås begge veier.
Det var på Gjendineggen at Peer Gynt red på reinsbukken, men det er usikkert om Ibsen siktet til selve Besseggen eller Knutshø syd for Gjende. Det er unik vegetasjon ved Gjende og Bessvatn, 1374 moh., på grunn av sjeldne arktiske forhold. På DNT-ruten mellom Gjendebu og Memurubu oppleves spennende opp/ nedstigning gjennom Bukkelægret. Gjende ligger innenfor Jotunheimen nasjonalpark og er fredet. Om Jotunheimen nasjonalpark, se Nasjonal turistveg Sognefjellet.


Fant du det du lette etter?