NAF Reiseplanlegger

Nasjonal turistveg Senja

Turforslag
Utsiktspunktet Bergsbotn på Nasjonal turistveg Senja. Arkitekt: Code arkitektur as ©Foto: Werner Harstad / Statens vegvesen

Turistveien gir gode smakebiter på eventyrøya Senja, Norges nest største øy.

Av de ti største øyene i Norge, utenfor Svalbard, ligger fire i Troms. Hinnøya er størst både her og i landet og ligger lengst sør. De tre andre øykjempene er Senja, Kvaløya og Ringvassøya. De ligger nesten på rekke videre nordover med ryggen mot fastlandet og indre deler av Troms. Å komme fra den ene til andre øya går ganske greit. Fra Hinnøya til Senja kan du bruke ferge enten via Bjarkøy eller via Andøya, i hvert fall om sommeren. Fra Senja kommer du videre til Kvaløya med en annen ferge om sommeren, og til naboen Ringvassøya går det en veitunnel. Her ligger det med andre ord godt til rette for dem som vil bedrive en smule øyhopping. Skal du gjøre annet enn å ta et par stopp på hver øy må du imidlertid ha god tid. Øyene er kjempestore og avstandene ditto. I løpet av en drøy ukes tid kan du bare få med deg noen gode smakebiter på hver av øyene. Det kan derfor være en god ide bare å ta for seg en av øyene av gangen. Da kan Senja være et godt førstevalg.

Fyrlykt ved Tungeneset rasteplass.
Foto: Per Roger Lauritzen

Norges nest største øy

Det er Norges nest største øy, og er den eneste av disse øyene som har en Nasjonal turistveg å by på. Begynner du med Senjas 1590 kvadratkilometer vil du ganske snart også erfare at floskelen om «et Norge i miniatyr» gjelder mer her enn de fleste andre steder. Enten du bruker bilen eller sykkelen som fremkomstmiddel langs veiene rundt øya er du sikret varierte landskapsopplevelser som veksler mellom fjorder og fjell, skoger og dyrket mark. Tar du i tillegg bena eller kajakken fatt får du føle både de høyeste toppene og de bortgjemte fjordene i tillegg.
Turistveien på Senja går mellom Gryllefjord og Botnhamn. Ruta går langs yttersiden av øya, sted- vis helt ned i fjæra og snor seg frem ut og inn av fjorder, og gir deg en meget interessant tur.

Langs nordkysten

De fleste turistveiene innbyr til hyppige stopp og den på Senja er intet unntak. Kommer du med ferge fra Andøya kommer du til tettstedet Gryllefjord og starten av turistveien. Det er fristende å hive seg rett ut av ferga for ikke å tape plassen i køen på de ofte smale veiene på Senja, men la være. Tettstedet Gryllefjord har kanskje ikke all verden å vise frem til turister sett med egne øyne, men for de fleste turister vil det å komme til et skikkelig fiskevær være en opplevelse i seg selv. Så rådet er: parker bilen en stund og ta deg en liten rusletur langs kaiene. Dessuten er Gryllefjord og Husøy lenger nord de eneste stedene her i landet hvor det praktiseres siesta, så kanskje det passer med en hvil også.
Tettstedet og fiskeværet Torsken er mindre enn sin nabo, men også det innbyr til en avstikker.
Ta også en tur innom den vesle rødmalte kirken på stedet, den er fra 1700-tallet, men deler av interiøret er ennå eldre. Etter besøket i Torsken kan du fortsette rundturen langs kysten av Senja inn og ut av fjorder og gjennom noen tuneller til Botnhamn. Underveis er det gode muligheter for svinger innom avsidesliggende og idylliske fjordarmer som Øyfjorden og Baltsfjorden.

Gryllefjord, sett fra den gamle veien over Ballesvikskaret.
© Foto: Roger Ellingsen/ Statens vegvesen

Historisk vannkraftverk

Underveis til Botnhamn passerer turistveien også den lille plassen Hamn hvor det nå er et trivelig overnattingssted. Tidligere ble det skrevet industrihistorie på denne plassen. I 1882 ble nemlig Europas første vanndrevene elektrisitetsverk startet her. Det ble bygget for å gi strøm til nikkelgruvene som da ble drevet her. I flere år var det da en omfattende virksomhet, men eventyret tok slutt da prisen på nikkel sank. I dag vitner slagghauger, hustufter og restene etter en jernbane om virksomheten. Hamn er også et meget godt utgangspunkt for en padletur på Senja. Vrimmelen av skjær og øyer utenfor er akkurat slikt «terreng» mange padlere foretrekker. Det klare vannet og mange små strendene innbyr også til strandhugg.
Blant de mange stopp og små avstikkere turistveien langs nordkysten av Senja innbyr til er også Senjahopen og Mefjordvær. Dessuten bør også det idylliske fiskeværet Husøy absolutt settes på lista.

Spansk blod og siesta

Fiskeværene på yttersiden av Senja var blant de første som fikk besøk fra den store verden. Gryllefjord ble beskrevet så tidlig som i 1380, og det fortelles at det for flere hundre år siden havarerte et spansk skip rett nord for været. Noen av folkene reddet seg i land, og deres etterkommere lever i dag i Gryllefjord. Kan dette være bakgrunnen for at Gryllefjord, ved siden av Husøy i Lenvik, er de eneste stedene i Norge som praktiserer siesta midt på dagen?

Ånderdalen nasjonalpark

Den 125 km2 store nasjonalparken på Senja ble opprettet i 1970 for å ta vare på et mangfoldig nordnorsk kystlandskap – fra rolig og lun furuskog på innersiden til høye og ville fjell som møter storhavet som en vegg i vest, som det heter i begrunnelsen. Nasjonalparken har meget variert natur; elv og vann, urskog og fjellbjørk, store urer, ville daler og steile tinder. I den til dels 500 år gamle furuskogen står kjempetrær som tre mann knapt favner om. Nasjonalparken har også flere sjeldne orkideer og en bestand av elg. Det er laks i enkelte elver. Det er flere kulturhistoriske spor som gjenspeiler bruken av området. Ånderdalen nasjonalpark ligger hovedsakelig i Tranøy kommune, men også i Torsken kommune.

Vakre Senjafarger. Detaljer fra bebyggelsen i fiskeværet Gryllefjord.
© Foto: Jarle Wæhler/ Statens vegvesen

Utsikts over Bergsfjorden og Bergsbotn fra utsiktsplattformen ved Nasjonal turistveg Senja.
© Foto: Jarle Wæhler/ Statens vegvesen.

Nasjonal turistveg Senja sted for sted:

Gjennom Torsken kommune
Fra Andenes og Nasjonal turistveg Andøya kommer det ferge til Gryllefjord om sommeren. Den tar 1 time og 40 minutter og går 2-3 ganger daglig.
Gryllefjord er startpunkt for Nasjonal turistveg Senja som følger FV86 til Berg kommune. Turistveien er også Nasjonal sykkelrute.

Gryllefjord
er administrasjonssenter i Torsken kommune.
Det er Senjas minste kommune, men dessverre også den største fraflyttingskommunen i Troms, med 22,6 prosent nedgang i folketallet fra 2002 til 2012. Torsken er nærmest en ren fiskerikommune og har nærhet til de store fiskebankene Svensgrunnen og Malangsgrunnen. Kommunen har fiskemottak flere steder, og med noe fiskeforedling og - oppdrett. Landskapet er typisk for yttersiden av Senja, med bratte fjell og trange fjorder, og veinettet deler kommunen i to. Litt av Ånderdalen nasjonalpark ligger i Torsken, med adkomst bl.a. fra Bumanssvatnet øverst i Kaperdalen og fra Gjeska ved FV243. Det er merkede stier flere steder i kommunen og gode muligheter for sjøfiske og flere gode fiskevann.
Gryllefjord er et tettbygd fiskevær med fryseri og filetproduksjon. Ca. halvparten av innbyggerne bor her, mens nærliggende Torsken er nest største tettsted. Den viktigste attraksjonen i kommunesenteret er Gryllefjord kapell fra 1902, av tømmer. Her står også minnestøtte over 13 fiskere som mistet livet under krigshandlinger på Svensgrunnen 12.04.1943.

Torsken
nås på avkjøring etter ca. fire km. Det er et fiskevær med Keipen (661 m) midt i mot. Torsken kirke er en liten rødmalt korskirke i tre fra 1784. Kirken har en del gammelt inventar, bl.a. krusifiks, antakelig utført i Lübeck, fra 1550-årene og kirkeklokke fra 1500-tallet. Kirken ble bygd av almuen etter at den eldre kirken forfalt. Det ble bygd mange kirker i fiskeværene på Senja. Fisket finansierte inventar og vedlikehold, kristentrua var en trygghet å ha med seg i båten. Kirken og befolkningen kom dermed i et gjensidig avhengighetsforhold.

Ballesviktunnelen
er 845 meter lang og ble åpnet sent i 2013, sammen med 315 m lang bru over Gryllefjorden, som del av Torskenpakken, med i alt 16 veiprosjekter. Tunnelen erstatter vei over Ballesvikskaret, med høyeste punkt 170 moh. Denne var rasutsatt og vanskelig å holde åpen om vinteren.

Ballesvika
er et mye brukt rekreasjonsområde i Torsken. Området har fine bade- og opplevelsesmuligheter på langstrakte sand- og rullesteinsstrender.

Gjennom Berg kommune:

Hamn
avkjøring 400 m til det idylliske fiskeværet som fikk eget poståpneri 1874 og telegraf 1896.
Det var et blomstrende handelssted med et av Nord-Norges første fiskemottak 1925–35. De gamle bygningene drives nå som overnattings- og feriested. Flere av husene brant dessverre ned høsten 2006, men er nå gjenreist. Stedet har mange aktivitetstilbud. Det gamle nikkelverket i Hamn er et kulturminne.

Finnsæter
med Senjatrollet og Hulderheimen er en opplevelsespark med «verdens største troll og trollkjerring». Senjatrollet er registrert i Guiness Rekordbok: 17,96 m høyt i sittende stilling, og 125 tonn veier det. I trollets mage finnes en eventyrverden bygd på gamle sagn fra Senja. Her er aktiviteter, galleri og levende dyr. Parkeringsplass med bobiltømming; arkitekt 70o Nord.

Straumen bru
140 m lang bru over en tidevannsstrøm med opptil sju knops fart. Dette er en god fiskeplass.

Svanelvdalen
byr på Indre og Ytre Svanvatnet som er gode fiskevann, og turisthytta Senjabu ved sørenden, den eneste turisthytta på Senja.

Straumsbotn
Her er det rasteplass ved Krokelv bru og utsikt mot Spekelvfossen, med flere fine fall.
FV 86 fortsetter til Finnsnes og Bardufoss, men Nasjonal turistveg Senja følger FV862 fra Straumsbotn til Botnhamn i Lenvik.

Skalandstunnelen
er 1900 meter lang. Den ble åpnet i 1987 og går gjennom Stormoa, 975 m. Senjas nest høyeste fjell.

Bergsbotn
Her har turistvegprosjektet bygd en rasteplass og utsiktspunkt som gir et storslått panorama over Bergsfjorden og havet utenfor. Her er en skjærgård med 99 øyer og korallrev ytterst i fjorden (Bergsøyan). Utsiktspunktet ved siden av parkeringsplassen er en rampe i stål og tre hvor du kan ta flotte bilder. Den kalles «Magasuget» på folkemunne. Arkitekt: Code Arkitektur

Skaland
som nås på avkjøring på FV251, er bygd opp omkring Skaland Grafitverk. Det ble etablert i 1917, men brant ned i 1985 og ble så gjenoppbygd til 1989. Viktigste attraksjon er Bergverksmuseum, basert på grafittverket. Her ligger også Berg kirke, en langkirke i mur fra 1955, hvor Norges første kvinnelige prest, Ingrid Bjerkås, virket fra 1961 til 1965.
Skaland er også administrasjonssenter i Berg kommune. Ca. 80 prosent av kommunens veinett er turistvei – talende for hvilken naturtype som dominerer den sentrale kommunen på yttersiden av Senja: Spisse og taggete fjell som stuper rett i havet, avbrutt av trange fjorder, dels med smale striper av flatere og beboelig land, ikke minst i fjordbotnene. Berg er nesten en ren fiskerikommune, supplert av grafittverket ved Skaland, fiskeindustri i Senjahopen og turisme. I perioden 2002–2012 hadde kommunen en nedgang i folketallet på 13 prosent. Berg er også en kommune med både utfordrende, vill og vakker fjellheim, men inneholder også lettere turmuligheter. Her er også gapahuker, grill, benker og bord. Det er mange gode fiskevann og fine muligheter for sjøfiske fra land, og flere flotte badestrender.

Bøvær
nås på smal og svingete vei videre fra Skaland. Bøvær har en 750 meter lang sandstrand og Kråkeslottet. Det er et ombygd fiskebruk som brukes til kulturarrangement, blant annet ARTiJULI, samtidskunst i hele juli måned. Hele eller deler av huset kan leies.

Tungeneset
Her har Nasjonal turistveg laget en spektakulær rasteplass og utsiktspunkt, med toalett. En rullestolvennlig trekonstruksjon går over svabergene ned til sjøen og fjæra, der et par fjellgryter hver dag får vannutskifting ved flo sjø og hurtig oppvarming av sola. Flott utsikt mot fjellrekken Okshornan. Arkitekt: Code Arkitektur.

Ersfjord
har en stor sandstrand, mye brukt til kiting. Stranda er over én km lang og er en av Norges vakreste sandstrender med et utrolig strandliv på fine sommerdager.

Geitskarstunnelen
er 2148 m lang. Da den ble åpnet i august 2004 kortet den ned avstanden mellom Senjahopen/ Mefjordvær og kommunesenteret Skaland med 95 km.

Senjahopen
nås på avkjøring langs FV252, er en fiskerihavn med fiskeforedling. Herfra er det utsikt mot stupbratte Flåget, Hesten og Segla tvers over fjorden. Det er bobiltømming ved Senjahallen. FV252 fortsetter videre til Mefjordvær, som ligger mot havgapet. Der er det kulturminnesti. Den er en del av «Fotefar mot nord», og viser mange og rike spor etter fordums bosetting og aktivitet.

Mefjordeidet
Herfra er det avkjøring til Fjordgård på FV275. Fjordgård er et idyllisk fiskevær i Lenvik kommune.

Gjennom Lenvik kommune:

Husøy
nås på avkjøring langs FV277 gjennom to trange tunneler. Det er storslått utsikt i nedkjøringen til Husøy. Det er et lite øysamfunn, knyttet til fastlandet med en molo, og et av Senjas største og mest aktive fiskerisamfunn. Her praktiseres også den spanske siestaskikken (se eget avsnitt om Torsken). Husøy Overnatting og Opplevelser arrangerer guidede turer og vannski.

Finnsnes
administrasjonssenter i Lenvik kommune, nås på avkjøring langs FV881.

Botnhamn
er et fiskevær og fergested med Bygdesamling. Herfra er det avkjøring på FV274 til Laukvik er et gammelt pittoresk handelssted med nærhet til naturen. Derfra er det utsikt mot det åpne havet og det karakteristiske fjellet Håja ved Kvaløya. På øya Hekkinga nord for Laukvik er det fuglefjell med ca. 2000 par krykkjer. Fra Botnhamn går det ferge til Brensholmen på Kvaløya i Tromsø kommune. Den tar 45 minutter og går seks ganger daglig fra april til september.

Mat og overnatting:

Torsken kommune
Berg kommune
Lenvik kommune
NAF Camping
Visit Norway