NAF Reiseplanlegger

Mjøsa rundt

Turforslag
Per Roger Lauritzen

En biltur rundt Mjøsa kan ta en dag eller ei uke, avhengig av antallet avstikkere.

195 km 4 t 6 min

Utsikten fra Skreikampen i Eidsvoll, 698 meter over havet, er formidabel. Oppstigningen er ganske lett: Fra Øverbygda i Nord-Feiring er det vel én times tur til topps. 

Kommer du sørfra er det en god idé å forlate E6 ved Minnesund og svinge over på FV 33 langs vestsiden av Mjøsa. Etter turen oppom Skreikampen kan du da gjerne ta en stopp ved den flotte Balke kirke, bygd i stein på 1200-tallet. Senteret som er viet maleren Peder Balke ligger forresten ikke langt unna. En sving bortom staselige Kolbu kirke fra 1700-tallet ved FV 244 hører også med for de historisk interesserte.

MINNESUND: Bruene over Mjøsas sørende tar seg av både E6-trafikk og tog. Foto: Per Roger Lauritzen

Vestsidens hovedstad

Gjøvik er hovedstaden på vestsiden av Mjøsa. Her er det et vell av tilbud for hele familien. Ikke minst det flotte Vitensenteret Innlandet som er fylt opp med aktiviteter og eksperimenter som vil interessere nysgjerrigperer i alle aldre.

SKIBLADNER: Mjøsas hvite svane overvintrer på Gjøvik, men seiler hele sommeren. Foto: Per Roger Lauritzen

Interessant er det også å se på verdens eldste hjuldamper
i rutefart. DS Skibladner er fra 1856, har eget «vinterhus» på kaia i Gjøvik, og går i rutefart på Mjøsa om sommeren. Har du ikke vært med «Mjøsas hvite svane» så grip sjansen, parker bilen og ta en tur langs Mjøsas bredder.

Opplands hovedstad

Lillehammer lengst opp er Opplands hovedstad. Skal du få med deg alle attraksjoner og turmuligheter i byen og området rundt må du bosette deg der. Har du bare en dag eller to til rådighet bør du absolutt få med deg et besøk på Maihaugen. Friluftsmuseet har store og interessante utstillinger både ute og inne.

LILLEHAMMER: Håkons hall med Norges Olympiske Museum og Lysgårdsbakkene bak, er bare noe av arven etter OL i 1994. Foto: Geir Olsen

OL-parken er det også nesten obligatorisk å se nærmere på. Tar du avstikkeren opp til Hunderfossen kan du få med deg både bob- og akebanen, Hunderfossen lekeland og Norsk vegmuseum i tillegg. Da går det minst én dag til, men det er det verdt.

Hunderfossen familiepark i Øyer nord for Lillehammer, åpnet i 1984 som
et sommerlig lekeland. Nå tilbyr Hunderfossen opplevelser hele året. Foto: CH/ Visitnorway

Lillehammers turmuligheter er også opplevelse. Nærmeste DNT-hytte ligger like opp for byen, og rutenettet sommer og vinter strekker seg milevis innover fjellet. Herfra kan du gå på merket rute helt til Dovre.

Underjordisk flyplass!

Svinger du sørover fra Lillehammer for å utforske østsiden av Mjøsa kan det være en god idé å kjøre FV 216 via sjarmerende Lucky Næroset der kreativiteten blomstrer. Her finner du blant annet en underjordisk flyplass (riktignok svært liten) og en rad andre morsomme påfunn.

I Næroset ligger også 4H-øya med tre bruer. Det er en liten idyll for bading og piknik, og det går bra med en overnatting også dersom en vil det.

Nede ved bredden av Mjøsa ligger et 4000 år gammelt helleristningsfelt på Steinsodden. Ute på Steinsholmen er det til og med rester etter en borg som Håkon Håkonsson fikk reist i 1234.

Ruiner under glasstak

I Hamarområdet er et førstevalg Domkirkeruinene som er tatt vare på under et imponerende glasstak. Et annet er den store flerbrukshallen Vikingskipet med tak formet som skroget på et vikingskip.

VIKINGSKIPET PÅ HAMAR: En
av verdens største skøytehaller. Sto ferdig høsten 1992, to år før Lillehammer-OL. Møtested for dataentusiaster på The Gathering. Foto: Sonja Gussiås Viken

Like ved Vikingskipet renner Svartelva ut
i Åkersvika og byr stedvis på gode padlefor- hold, i hvert fall når det er mye vann i elva. Svartelva kommer fra den flotte Rokosjøen, kjent for sin skjønnhet og kirkeruiner. Rokosjøen ligger i Løten, som også kan by på et særegent Brennerimuseum og Kleivfoss industrimuseum. Begge er også interessante stoppesteder på turen rundt Mjøsa.

Vil du heller ut i naturen er det ikke lange veien opp til Gåsbu og Hedmarksvidda. Langs hele østsiden av Mjøsa strekker også Rondanestien seg. På den kan du vandre helt fra Oslo sentrum og til Dovre. Det er også en fin måte å oppleve disse traktene på.