NAF Reiseplanlegger

Italia: Firenze, Toscana og Umbria

Turforslag
FDM - Kør-selv-ferie til Firenze, Toscana og Umbrien

Venezias forunderlige kanaler, Firenzes renessansebygninger og små historiske byer i det skjønne landskapet i Toscana og Umbria er noen av de opplevelsene du får på denne flotte turen.

Kilde: FDM

Adriaterhavets dronning er Venezia med sitt middelalderlige bybilde, sine mange kanaler og storslagne bygninger, sin kultur og historie. Velger du å kjøre den alternative ruten vil du sør for Venezia passere kystbyen Chioggia, også kaldt «det lille Venezia». Byen er med en 800 meter lang bro forbundet med halvøya Sottomarina, som har en seks kilometer lang badestrand.

På den andre siden av Po-elvens delta ligger den ene badestranden etter den andre, kun avbrutt av byen Ravenna, som er kjent for sine bysantiske mosaikker.

MOSAIKK: Byen Ravenna er kjent for sine bysantiske mosaikker. Foto: Colourbox.com

Mat, vin og aktiv ferie i Toscana

Det er mye å se og oppleve i Toscana, som det skjønne karakteristiske landskapet og de historiske byene med Firenze som et absolutt midtpunkt. Toscana er heller ikke bare kultur, god mat og vin; du kan også ha en aktiv ferie. Det er muligheter for fjellvandring, riding, bading, seiling og skulle du føle for det kan du besøke en av de mange spabyene.

Toscanas første beboere, etruskerne, er kjent i historien som høyt begavede og kultiverte folk, som formodentlig kom fra Lilleasia og formerte seg med urbefolkningen i Toscana.

Harmonien mellom landskap og bebyggelse gjør Toscana til en klassisk skjønnhet. Mange av de små, gamle landsbyene stammer fra etruskertiden og ligger på toppen av bakker med god utsikt over landskapet.

Majestetiske Volterra

Volterra er en av Italias eldste byer og var en av etruskernes viktigste bosettelser. Byen har bevart mange minner fra den tiden, blant annet store deler av den mer enn syv kilometer lange bymuren og «Porta dell’Arco», buens port, fra cirka 400-500 f.Kr., som er den best bevarte byporten i hele Italia. I San Gimignano står de velbevarte middelaldertårnene som et kjennemerke for byen. De ble bygget som statussymboler og ble også benyttet som festningstårn og senere utsiktstårn.

VOLTERRA: Besøk en av Italias eldste byer med en syv kilometer lang bymur. Foto: Colourbox.com

Firenze, Siena og Chianti

Renessansebyen Firenze har en overdådighet av severdigheter, for eksempel den pompøse basilikaen Santa Croce, der berømtheter som blant annet Machiavelli og Michelangelo ligger begravd. Du må heller ikke glemme palasset Uffizi, der du kan se verdensberømte renessansemalerier fra kunstnere som blant annet Botticelli, da Vinci, Rafel, Michelangelo og mange fler. I Firenze by kan du oppleve den ene fantastiske bygningen etter den andre.

I Siena er det den flotte historiske bykjernen med den halvrunde Piazza del Campo som et harmonisk sentrum tiltrekker seg oppmerksomheten. To ganger i året, i juli og august, holdes det Palio, et hesteveddeløp mellom de ulike bydelene. For øvrig var den danske arkitekten Martin Nyrop en tur i Siena da han ble inspirert og tegnet det som i dag er Københavns rådhus.

Toscanas mest kjente vin er Chianti, og nå har du mulighet til å finne frem til favorittmerket. Druene til den ekte Chianti Classico vokser i Firenzes og Sienas omegn.

Typisk toscansk sør for Firenze

Litt lengre sør for Firenze og Siena finnes det også interessante byer. Arezzos sentrum har bevart sin middelalderske form og Piero della Francescas fresker i San Francisco-kirken er verdt å se. Ellers er byen kjent for sine smykker og møbler. Besøk også Cortona, en liten middelalderby på en bakketopp, med bymur og et lite etruskermuseum. En gåtur i byen langs den tre kilometer lange bymuren fører deg opp til Medici-fortet.

I Montepulciano kan du kjøpe kunst, spesielt i tre og jern. I august måned er det i fortet La Fortezza en utstilling av italiensk kunsthåndverk, som spenner fra møbler og leketøy til mosaikk og gullsmedarbeider. Byen er dog mest kjent for sin rødvin Vino Nobile.

Middelhavet og det skjeve tårnet i Pisa

Ikke glem å dra innom Montalcini, der den beste og dyreste vinen i Italia blir laget. Hjemturen går ut til kysten, der det er mulighet for en dukkert i Middelhavet. I Pisa må du besøke det skjeve tårnet, men også kirken og baptisteriet er verdt et besøk.

PISA: Tårnet i Pisa er kjent for å være skjevt, og er vel verdt et besøk. Foto: Colourbox.com

Elba – en av Middelhavets øyer

Ønsker du å ta en dagstur til øyen Elba ligger denne kun 11 kilometer fra fastlandet. Du kjører da sørover til havnebyen Piombino og tar ferge til hovedstaden Portoferraio. Elba, hvor Napoleon bodde i 10 måneder, er omringet av høye klipper der du kan finne flere bukter med små sandstrender.

De fem byer

Videre fra Pisa, langs kysten nordover, passerer du marmorbruddene ved Carrara. Bruk eventuelt en dag på Cinque Terre, «de fem byers land», som faktisk er fem byer: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola og Riomaggiore. Helt frem til moderne tid har det kun vært mulig å komme seg dit via båt, tog, esel eller til fots, men nå er det laget vei, selv om denne ofte brukes som vandresti mellom byene langs kysten. På skråningene ut mot havet er det en mindre vinproduksjon, og vinene får en helt spesiell, lett saltet smak.

Hjem via Sveits og Lichtenstein

Fra Cinque Terre tar dere av til motorveien mot Parma (kjent for skinke og parmesanost), deretter til Milano og så Lugano i Sveits. Ved Bellinzona fortsetter dere på vei 13 gjennom San Bernadino-tunnelen og via lilleputtstaten Lichtenstein gjennom Pfänder-tunnelen og inn i Tyskland.