NAF Reiseplanlegger

Helgetur til fortiden

Turforslag
FOTO: Stiftelsen Lillehammer Museum ved Jørgen Skaug

Eidsvollsbygningen, Maihaugen, Norsk vegmuseum og Hadeland glassverk. Start nyåret med gode opplevelser og legg ut på tur i vintervær!

293 km 4 t 13 min

Med nytt år venter nye turer og opplevelser. Kanskje et museumsbesøk eller flere kan være et alternativ for å få nye inntrykk, nye minner og kanskje lære litt om fortiden?

De som ennå ikke har besøkt den nyrestaurerte Eidsvollsbygningen i løpet av jubileumsåret 2014 har fremdeles sjansen. 2014 har som kjent stått i Gunnlovsjubileets tegn, og du kan få interessante omvisninger som forteller både om grunnlovens trange fødsel og Eidsvollsbygningens historie.

Maihaugen i vinterskrud. Slik har du kanskje ikke sett Maihaugen før.
Foto: Jørgen Skaug

Vinterstemning på Hadeland Glassverk
Foto: Hadeland Glassverk

Motorvei til Maihaugen

Det er ikke noe musealt lenger ved den nylig nyåpnede, nesten ferdige, E6 langs Mjøsa, men den bringer deg stadig raskere nordover langs Mjøsa til Lillehammer.

Der er Maihaugen et naturlig stoppested for dem som vil lære mer om hvordan nordmenn har levd fra 1600-tallet og opp til våre dager. Interessante tidsbilder setter også vårt eget dagligliv i relieff. På Maihaugen er det mye å se også skiftende temautstillinger som gjør at du stadig bør vende tilbake. Aktuell nå er særlig utstillingen om Lillehammermalerne 1885 – 1960.

Slik laget de vei i gamle dager

Et siste museumstips er å følge E6 litt lenger nordover til Norsk vegmuseum ved Hunderfossen. Naboen til Hunderfossen familiepark har åpent tirsdager til søndager kl 11-15. Den interessante utstillingen der viser hele norsk veihistorie fra de første hulveiene til dagens firefelts trafikkmaskiner. Hjul- og beltegående kjøreredskaper av ymse sorter er også egnet til å fordype de teknisk interesserte slik at de glemmer både tid og sted.

Glassblåsingens historie

Skal du tilbake til hovedstadsområdet etter museumsrundturen kan du ta veien om Gjøvik og Gran. Sving så bortom Jevnaker, og få med deg et besøk på det hyggelige Hadeland Glassverk. Der kan du lære en del om glassblåsingens historie og kjøpe med deg noe pent hjem om du ønsker det. I helgene er det også barneaktiviteter.