NAF Reiseplanlegger

Frankrike: Den franske middelhavskysten

Turforslag
FDM - Den franske Middelhavskyst - fra Avignon til Perpignan

Elven Rhône, fransk nougat, broen ved Arles og flamingoer i La Camargue er bare noe av det turen gjennom den franske middelhavskysten har å by på.

447 km 6 t 32 min

Kilde: FDM

Turens lengde avhenger av om du vil på badeferie eller se nærmere på de indre delene av den mindre kjente delen av Frankrike. Eller kombinere de to! Kanskje du vil ha en uke rolig og fredelig ferie på kanalen "Canal du Midi" som går fra Toulouse til Séte ved Middelhavet. 

Vindistrikter og severdigheter i den vakre Rhônedalen

Skiltingen langs motorveien i Rhônedalen er enkel og viser vei til vindistrikter, attraksjoner og nougatbyen Montelimar, sentrum for produksjon av fransk nougat.

På vei til Nîmes bør du ta en avstikker fra Remoulins til Pont du Gard, en av de best bevarte og vakreste akvedukter fra den romerske perioden. Den er omtrent 2000 år gammel, 490 meter lang og nesten 50 meter høy.

PONT DU GARD: Ta en tur innom Pont du Gard, en av de best bevarte akveduktene fra romertiden. Foto: Colourbox.com

Provence har noen av Frankrikes vakreste landskap, foreviget i malerier av van Gogh og Cézanne. Der finner du middelalderbyer og fornemme severdigheter fra den tiden da romerne hadde overlegenhet i hele området. Også paven bodde her, i Avignon, da han på 1300-tallet gikk i eksil fra Roma.

Nîmes og Arles

Nîmes kan by på en av verdens best bevarte arenaer, et konisk tempel og palasset Tarascon, som var boligen til Provences siste konge. Nîmes - en av byene i Frankrikes "nye riviera" cirka 50 kilometer sør - er et utmerket utgangspunkt for turer til La Camargue i Rhône-deltaet, sigøynerenes pilegrimsby Les-Saintes-Maries-de-la-Mer og Arles. Arles ble grunnlagt av grekerne og udødeliggjort av maleren Van Gogh med maleriet "The Bridge at Arles".

I den "nye Rivieraen" risikerer du ikke å bli lei. Her kan du nyte sol, strender, vannski, tennis og ridning. I tillegg har hver by sitt egen trenings- og aktivitetssenter i høysesongen.

Via Montpellier og Mont St. Clair til Perpignan

Turen går deretter til Montpellier med en av Frankrikes viktigste universiteter og så kysten igjen, til Sète, den viktigste franske havnebyen ved Middelhavet etter Marseille. Byen, som er gjennomskåret av kanaler, ligger ved foten av 175 meter høye Mont St Clair, der du kan nyte utsikten over byen og det vakre landskapet.

LE PARC DU PEYROU: I hjertet av Montpellier ligger Le Parc du Peyrou, og foran inngangen står det en trimfbue bygget på 1600-tallet. Foto: Colourbox.com

Fortsett langs Golfe du Lion (Løvebukta) så godt det lar seg gjøre, gjennom den nye rivieraen med sine store hoteller og fine, barnevennlige sandstrender til Perpignan, en spanskinspirert by der "Kongen av Mallorca" en gang bodde.

Er du interessert i moderne kunst er en tur til Céret sterkt anbefalt. Den lille kunstnerbyen er sentrum for katalansk kultur og blant annet kubisme er født her. Også Collioure ved kysten er kjent for kunstnere som Matisse, Picasso, Braque og mange andre. Her ligger også en av Mallorca-kongenes borg.

Tilbake gjennom Auvergne

Tilbaketuren går langs motorveien til Béziers og videre opp fjellregionen Sentralmassivet (på fransk: Massif Central). Et særpreget landskap med kjegleformede fjell dannet av stivnede, utbrente vulkaner og gigantiske kratre. Auvergne har også grotter, innsjøer, parker, middelalderkirker, slott, festninger og interessante landsbyer. Clermont-Ferrand er Auvergnes gamle hovedstad, i dag en industriby dominert av Michelin-fabrikker, men også med noen gamle kirker.

Herfra  er det motorveien gjennom Lyon til Beaune, der du burde ta deg tid til å smake på Burgundervinen (fransk: vignoble de Bourgogne) før du drar videre til Mulhouse og opp gjennom Tyskland til Hamburg.