NAF Reiseplanlegger

Danmark: Med bil på Djursland

Turforslag
Colourbox.com

Milde åser, flotte vidder og glimrende havutsikt er noe av det som kjennetegner Djursland. Danmarks vakre nesetipp byr på en tur med mange spennende severdigheter underveis.

276 km 5 t 8 min

Kilde: FDM

Fra bølgende landskap brutt av noen enkelte høydepunkter og Nordøstkystens loddrette havklipper til et 18 kilometer langt uttørret sund og Mols berg med fantastisk utsikt over sør krydret med skog- og lyngkledd landskap, fine badestrender og mange hyggelige gamle byer.

Den totale rundturen er cirka 220 kilometer lang og bør i hvert fall bli fordelt over to dager, men har du mer tid er det mer enn nok å gjøre til å fylle en uke.

Slottsruiner, rundkirke og herregård

Turen starter og slutter høyt oppe i handelsbygda Rønde, som ligger tett ved Kalø Vig i den sørvestlige delen av Jylland. Like utenfor byen finner du en av halvøyas store severdigheter, Kalø Slottsruin, som troner praktfullt på øya Kalø. En demning av knudrete og gammel brostein kan føre deg over til øya.

Høyt hevet på en bakke, med storslagen utsikt til Kalø Vig med slottsruinene, finner du Kalø Gods, eller rettere sagt diverse stallbygninger og en hovedbygning i tillegg til Jagtslottet, som huser administrasjonen av Nasjonalpark Mols-fjellene. I Karlsladen ved hovedbygget finner du en utstilling samt nyttig informasjon om Nationalparken og ikke minst Mols-fjellene.

Etter slottet og godset kommer du du ned en lang bakke gjennom Rønde og allerede her får du fornemmelsen av hvordan det kuperte landskapet preger den sørlige delen av Djursland. Videre til Thorsager, der Jyllands eneste rundkirke fra Valdemar Sejrs tid er plassert.

Herfra går bilturen videre til byen Ryomgård, tidligere Djurslands jernbaneknutepunkt. Her ligger også Djurslands Jernbane Museum som holder til i en gammel remisse.

Fra Ryomgård går turen videre vestover. Like etter byen kan du ta en avstikker til den pittoreske landsbykirken med det katolske navnet Marie Magdalene. Kirken var tidligere kjent for trærne som vokste på taket av våpenhuset, men taket ble fjernet da trærne begynte å råtne.

Deretter kjører du videre mot Gammel Estrup Herregård. I hovedbygget finner du Herregårdsmuseet med eksempler på herregårdsliv og herregårdskulturen gjennom tidene. Dansk Landbrugsmuseum holder også i gårdsbyggene utstillinger om landbruket og landbrukskulturen.

GAMMEL ESTRUP HERREGÅRD: Dra innom Gammel Estrup Herregård og se eksempler på hvordan herregårdsliv og herregårdskultur har utviklet seg gjennom tidene.

Gokart, rutsjuebane, slott og steinalder

Foretrekker du litt action kan du kjøre et par kilometer lengre vest, der det er gode muligheter til å pirre adrenalinet for hele familien i gokarts på Auning Kart Parks’ 620 meter lange bane. En annen mulighet er å kjøre 12 kilometer lengre øst gjennom Auning til Djurs Sommerland, der diverse rutsjebaner, badeland og andre fornøyelser er nok til å underholde hele reisefølget.

Er du ikke så sulten på action kan du ta til venstre på motorveien, seks kilometer etter Auning, og kjør mot Gjessing langs en smal skogsvei som fører deg gjennom den praktfulle Løvenholm Skog, den eneste naturlige skogen på Djursland med gode muligheter for gåturer, for eksempel til idylliske Langsø.

I utkanten av skogen ved Gjessing ligger Løvenholm Slott, som stammer helt tilbake til 1400-tallet og i dag bruker til utdannelse og forskning i landbruk og skogbruk. Stopp og nyt en tur i den fantastiske slottshagen med vollgrav, alleer og steinvegger.

Fortsett gjennom blandet skog og mark langs små veier som fører turen forbi Nørager til Tustrup Stenaldergravplads. Med en prakfull plassering i lyngkledde heier ved Hevring, vitner tre store steingraver og restene av et kulthus på imponerende vis om Danmarks gamle bondesteinalder.

AUNING KART PARK: Er du sulten på litt fart og spenning burde du ta turen til Auning Kart Park.

Sandstrender, slottskro og frisk fisk

Fra fortid i Tustruå går turen nå til moderne maritimt landskap ved Hegedal på Djurslands nordside. Her ønsker FDM Hegedal Camping dere velkommen til camping ved den naturskjønne kysten.

Herfra følger du kystveien forbi Fjellerup Strand, som også huser flere campingplasser og milevis av brede strender med fin hvit sand, der lekne badegjester kan boltre seg i Kattegats blå bølger.

Et par kilometer etter Fjellerup, ta av mot Bønnerup Strand langs en svingete småvei. Da kommer du rett forbi fantastiske Meilgaard Slott og park. Slottet ble oppført i 1573 i renessansestil og er i dag privateid. Du burde likevel gå en tur i den grasiøse parken. Avslutt turen med et deilig måltid på Meilgaard Slotskro & Restaurant., hyggelig plassert i en av gårdsbygningene.

Hopper dere over måltidet får du en ny mulighet til å spise på Bønnerup Strand, der det i tillegg til sandstrendene er en fiskehavn. I Fiskebutikken Møllefisk på havnen kan dere nyte lekre friske fiskekaker eller fiskefileter og selvfølgelig kan dere kjøpe med ferskt, røkt fisk og lignende til kveldsmåltidet.

Stille skog, klipper og kloster

Etter oppholdet på kysten fortsetter turen litt inn i landet igjen, mot Gjerrild gjennom den tette Emmedsbo Skog via de rolige skogsveier forbi de sjarmerende landsbyene Emmedsbo og Brøndstrup. Stopp og ta en tur innom den fortryllende skogen der du kan være heldig å møte hjort og til og med villsvin – men disse bor i et inngjerdet område på 70 hektar.

Fremme i Gjerrild, med dens gamle fine bindingsverkshus, kan Gjerrild Kro raskt lokke en sulten familie til et solid og godt måltid i beste dansk krotradisjon. Her kan dere også leie rom for natten. Fra byen bør dere ta en liten avstikker langs en smal vei (som har blitt grusvei) som fører ut til Gjerrild klippe. Med sine bratte skrenter ned til den smale stranden er klippen nesten en selvmotsigelse til de brede strendene på nordkysten.

Tilbake i Gjerrild og litt utenfor byen kommer dere til Cisterciencer-ordenens nonnekloster Sostrup Slott, som stammer tilbake til 1388. Med vollgrav rundt slottet er det et formidabelt syn og i dag fungerer det som retrett og feriested.

GJERRILD KLIPPE: Følg grusveien helt ut til de steile skrentene ved Gjerrild klippe.

Runestein, bronsealder, maskiner og fyrtårn

I åpent landskap går turen videre til Rimsø hvor dere finner den romanske Rimsø Kirke, som stammer fra 1150 med sin formidable granittportal. På en høyde ved kirkegården ligger Danmarks høyeste runesteiner.

Kjør herfra forbi Veggerslev til Thorsø, der dere kan stoppe og nyte den flotte utsikten fra en av de ni høydene på bronsealderplassen Thorsø Høje over Djurslands østkyst.

Har noen i reisefølget interesse for motorer og maskiner gjennom tidene kan dere ta en avstikker til Villersø, der Dansk Motor og Maskinsamlig viser mekaniseringen gjennom årene fra cirka 1890 – 1970 innenfor landbruk og industri.

For å komme nærmere kysten fortsetter dere nå forbi Voldby og inn på en smal liten vei ut til Fornæs fyr, som ble bygget i 1839. Majestetisk ligger det 27 meter høyre fyrety plassert helt ute på spissen av punktet, der en får fin utsikt til Kattegat og inn til Grenaa.

FORNÆS FYR: Fyret troner majestetisk ut mot Kattegat.

Grenaa: Shopping, haier og historie

Mettet av skog, bakker og vidder går turen videre til Djurslands største by, Grenaa. Her vil et litt lengre opphold være anbefalt, da byen har mye å by på. Parker bilen og vandre gjennom gågaten med gode shoppingmuligheter, spis et måltid på en av byens restauranter eller kafeer og pust inn det livlige bylivet. Stopp på byens torg og ta en kikk på den praktfulle Sankt Gertruds kirke, som stammer tilbake fra 1300-tallet, og nyt Grenaas rosafargede rådhus (bygget i 1808) som ligger ved siden av.

Å besøke Kattegatsenteret er et møst. I tillegg til et glimt av livet i Kattegat kan du også se haier og fisk i regnbuens farger i tropiske akvarier. Besøk også Museum Østjylland som ligger i en vakker gammel bygning av bindingsverk, den eneste gjenværende kjøpmannsgården av de mange som prydet Grenaa før 1900. Få et glimt inn i livene og livsgrunnlaget for den historiske Grenaa og se oldtidsutstillingen.

Uttørkede sund, dyreparker og rakkerstoler

Etter byoppholdet går turen vestover, der vi følger det uttørkede Kolind Sund, som tilbake på 1800-tallet strakte seg 18 kilometer inn i landet til byen Kolind. Ta gjerne en avstikker fra ruten og besøk Skandinavisk Dyrepark. Velg enten å kjøre på den nordlige skråningen fra Grenaa til Fannerup, der du har en fantastisk utsikt over «bunnen» av det gamle sundet, eller følg en flere kilometer lang grusvei på selve bunden, der skrentene utgjør en praktfull utsikt.

Uansett hvilken rute du velger kjører du opp fra sundet ved Fævejle langs små svingete veier forbi Allelev og Vejlby til Ålsø. Besøk Ålsøs middelalderkirke, som foruten fin innredning inkluderer noe så uvanlig som en «rakkerstol». Med tre gitter foran kunne uærlige mennesker sitte her og se ut, men ikke bli sett av de andre kirkegjengerne.

Lenger sør går turen til Balle og Munkholm Zoo som har mer enn 400 dyr innenfor 90 arter. Dette vil med sikkerhet gi hele familien en spennende opplevelse.

Herregård, utsikt og safari

Langs en liten vei kommer du til Rugard, der veien går rundt en dam og gir en fin utsikt over gården Rugard fra 1580-årene, som ligger idyllisk til på Nørresø. Ta eventuelt en liten avstikker til det 49 meter høye utsiktspunktet Jernhatten, med utsikt over Kattegat mot øya Hjelm.

Hvis dere ikke rakk å besøke dyrehagen i Balle får dere en ny mulighet like ved Stubbe Sø, der Ree Park – Ebeltoft Safari gir dere muligheten for å oppleve dyr fra fem verdensdeler i et stort, kupert og naturskjønt område.

RUGÅRD HERREGÅRD: Idyllisk plassert ved Nørresø ligger skjønne Rugård Herregård.

Ebeltoft: Hyggelig landsby, glass og fregatt

Fra dyreparken er neste stopp Ebeltoft, Djurslands neststørste by, som fikk dine kommunale rettigheter allerede i 1301. La bilen stå og nyt den landsbyaktige og hyggelige byen med mange vakre gamle bindingsverkshus fra 1700- og 1800-tallet. I tråd med stemningen bør du også besøke det gamle rådhuset som fungerer som byens museum med utstillinger, og som også ofte blir brukt til bryllup. Besøk Ebeltoft Glass Museum med vakker glasskunst og til slutt Fregatten Jylland, verdens lengste treskip, der utstillingen gir et fint maritimt innblikk. I tillegg tilbyr byen på en fin lang strand med gode bademuligheter.

Mols-fjellene, grusveier og fotturer

Fra Ebeltoft følger dere kystveien rundt med nydelig utsikt til Ebeltoft Vik innen dere kjører av mot Femmøller og dermed kjører inn i Mols-fjellene. Ruten går gjennom kronglete og ikke minst svingete grusveier gjennom de unike bakkene som avslører en fantastisk utsikt til landskapet og havet underveis. Stopp ved besøkssenteret i Øvre Strandkær med utstilling om Nasjonalpark Mols-fjellene og områdets flotte natur. Kjør videre forbi Toggerbo til Trehøje som med sine 127 meter tilbyr en billedskjønn utsikt til Ebeltoft Vik, Mols-regionen og helt over til Jernhatten nord for Ebeltoft. Underveis i det flotte landskapet bør dere parkere bilen og følge en av de mange turstiene for å få et fullt inntrykk av området.

MOLS-BJERGENE: Nyt den enestående utsikten.

Halvøyer, skanse, tyskertårn og Aarhus panorama

Fra Trehøje går turen ned til Fuglsø og dermed også ned til «lavlandet» igjen, videre til halvøyen Helgenæs, der dere kan stoppe og skue over General Ryes skanser som stammer fra treårskrigen mot tyskerne i 1848-1850.

Vel ute på Helgenæs kjører dere langs kuperte veier med fin utsikt mot Kattegat og ikke minst Aarhus ned til sørspissen med Slettehage fyr. Parker ved fyret og gå på stien langs stranden til Tyskertårnet, som fungerte som radartårn for tyskerne under 2. verdenskrig. Fra toppen av tårnet er det også en annen flott utsikt: i klart vær kan du se hele veien til Sjælland.

Tilbake på Djursland fra Helgenæs går turen vestover til enda en halvøy, Skødshoved. Her følger dere ruten rundt på halvøyen gjennom Strands, Eg og Bjødstrup videre til Skødshoved Strand, der Aarhus sees som panorama på andre siden av Aarhus bukt. Følg resten av turen på halvøya gjennom landsbyene Dejret og Tved til du kommer til Knebel tilbake på Djursland.

Dolmen og Djurslands høyeste punkt

Kort etter Knebel tar dere av til høyre og kjører langs en smal landevei opp Mols-fjellene igjen. Til høyre for veien finner dere Poskær Stemhus, og kalt Knebel-dyssen, som er en 4000 år gammel steingrav. Herfra er det ikke langt til Agri Bavnehøj, det høysete punktet på Djursland. Med sine 137 meter fullfører høyden turens mange utsiktspunkter med enda en enestående utsikt og understreker dermed at Djurland byr på spektakulære vidder med utsikt til havet og et pittoresk landskap.

Fra dette siste punktet kjører dere ned til lavlandet igjen forbi Vrinners og deretter tilbake til utgangspunktet, byen Rønde.