NAF Reiseplanlegger

Danmark: Kongens Nordsjælland

Turforslag
FDM - Kør selv-tur i Kongernes Nordsjælland

Nordsjælland er gjennomkrydret med historiske perler som dekker nesten hele historien til Danmark – og bare venter på å bli oppdaget av deg.

186 km 3 t 44 min

Kilde: FDM

Turen starter og slutter i Hillerød og langs en 142 km lang rute for å komme seg rundt i Nordsjælland. Du kan kjøre turen på én dag, men hvis du vil besøke severdigheter, gå, sykle eller seile i den vakre naturen og kanskje nyte en lunsj underveis kan det være lurt å spre turen over to dager.

Slott, slakter og Esrum

Turen starter i Hillerød, der du utvilsomt bør besøke historiske Frederiksborg slott, slottshagen og Det Nationalhistoriske Museum. Herfra kan du kjøre mot Fredensborg og ta en liten tur til Sørup ved den sørlige enden av innsjøen Esrum. Opplev den koselige atmosfæren i den tidligere fiskelandsbyen, spis frokost i Skipperkroa med direkte utsikt over innsjøen og bestill en vakker båttur rundt Esrum, før du runder av med en iskrem fra Ishuset i Sørup.

ESRUM: Nyt en frokost i Skipperkroa.

I Fredensborg ligger slottet med samme navn, der kongefamilien bor fra tid til annen. Du kan besøke selve slottet kun i juli, men en tur rundt den vakre historiske slottshagen er en opplevelse i seg selv.

Fra Fredensborg kjører du videre langs Esrum Sø, der veien snor seg gjennom det kuperte landskapet og avslører den fortryllende utsikten over sjøen. Neste stopp er den lille landsbyen Tikøb. Byens kirke er en av Nordsjællands første mursteinkirker med en prekestol fra renessansen samt en barokk altertavle og er absolutt verdt et besøk. På andre siden av veien ligger Tikøb Røgeri, og her er slakteren mer enn villig til å selge deg deilige nyrøkte varer.

Borgruin, vannmølle og museum

Neste stopp er den lille landsbyen Gurre. Her får du en god følelse av historie med Valdemar Atterdags slottsruin fra 1300-tallet. Ikke langt unna kan du svinge innom de vakre omgivelsene i Peter Beiers Chokoladefabrik. Her vil alle finne en sjokolade de liker.

Veien videre mot Hellebæk tilbyr på noe helt spesielt for her er asfalten erstattet med grus og går gjennom et bølgende landskap. Vel fremme i Hellebæk ser du et eksempel på den siste danske forsvarsindustrien med den svært idyllisk plasserte Hammer Mølle, hovedbygningen Hellebækgård og de fine gamle offentlige boligene langs Bøssemagergade.

Fra Hellebæk kjører du med en fantastisk utsikt over Øresund langs kysten, forbi badebyen Hornbæk videre til Dronningmølle. Her vises et skilt mot Rudolf Tegners Museum, plassert litt inne i landet i det fortryllende og fredede området Russland. Besøk det imponerende betongmuseet og nyt noen av kunstnerens skulpturer som er plassert rundt omkring i det vakre landskapet.

RUDOLF TEGNER MUSEUM: Besøk det fasinerende betongmuseet og nyt noen av kunstnerens skulpturer som er plassert rundt om i landskapet.

Kloster, kirke og havn

Lenger inn i landet kommer du til byen Esrum. Her gir Esrum Kloster og Møllegård (senter for kultur, aktiviteter og naturopplevelser) deg et interessant innblikk i klosterets kulturhistorie.

Historie møter deg også i den lille byen Søborg, der den gamle landsbykirken er smykket med altertavle og prekerstol fra renessansen. Vest for byen ligger Søborg slottsruin fra 1100-tallet, som på sin tid ble brukt som fengsel for landets fiender.

Videre går turen tilbake til kysten og neste stopp er Gilleleje. Men, øst for byen bør du først gjøre et stopp og besøke utstillingshuset Munkeruphus. I nærheten her finner du også Nakkehoved fyr (øst). Her får du en fantastisk utsikt til Kattegat og den svenske kysten.

Når du ankommer Gilleleje får du ekte havneliv med fiskebåter, røkerier og ikke minst, på sommeren, diverse spisesteder der fremragende fersk fisk står på menyen. Mett etter måltidet kan du besøke det lokalhistoriske Gilleleje Museum eller vandre opp til Nakkehoved Fyrbakke vest for byen.

GILLELEJE HAVN: Nyt fersk fisk på kaia i Gilleleje.

Bakker, strand og fottur

Neste destinasjon er Rågeleje hvor du kan stoppe og gå langs strandpromenaden som fører deg til en fin badestrand. På vei mot Vejby og Tisvildeleje kommer du forbi en naturperle i det skjønner Heatherhill, et fredet område ut til kysten. Her burde du absolutt ta en vandretur for å nyte landskapet og en unik utsikt fra toppen av kystskrenten ut mot Kattegat.

Vel fremme i Tisvildeleje kjører du hele veien gjennom den livlige og populære badebyen for så å endre opp på en stor parkeringsplass. Denne gir deg umiddelbar tilgang til kilometere med herlig strand med sanddyner inn mot den praktfulle skogen Tisvilde Hegn, som innbyr til en lang gåtur i det kuperte terrenget.

Fra Tisvildeleje går turen mot Tibirke, men ta gjerne et stopp ved Sandflugtsmonumentet som ligger på toppen av en bakke i et fredet landskap. Her har du flott utsikt over landsbyen Vejby. I Tibirke har du på høyre side av landeveien Tibirke Kirke som stammer tilbake til 1100-tallet og hvis flotte kirkegård er nabo til Tisvilde Hegn.

På samme side, litt videre, kan du nyte synes av det fredede landskapet ved Tibirke Bakker. Stopper du her og går en tur opp til «Udsigten» blir du belønnet med en enestående utsikt til Arresø og de store våtmarkene Ellemosen eller Holløse Bredning; her kan du være så heldig og møte på en bever. Her kan du i tillegg gå et lite stykke av Oltidsvejen som var en slags vei som gikk over mosen i gamle dager. Men husk gummistøvlene!

Møller, innsjø og skog

Fra Tibirke kjører du til Ramløse, som ligger tett på Arresø. Her ligger Ramløse Mølle, en meget velholdt hollandsk mølle der du kan oppleve hvordan de lagde mel i gamle dager.

I Ramløse kjører du av mot Annisse langs Margueriterute, som lever opp til ryktet med flere spektakulære utsikter over Arresø langs en liten, svingete vei i et meget kupert landskap. Stopp gjerne ved den godt plasserte piknikplassen like ved sjøen og nyt et medbragt måltid. Du ankommer Annisse by gjennom en herskapelig allé og umiddelbart etter kommer Annisse Kirke som ligger plassert på toppen av en liten bakke. Det er et møst å ta turen opp til kirkegården, da det er her du får den beste utsikten over Arresø.

PIBE MØLLE: Høyt hevet ligger Pibe Mølle med utsikt over det flotte, nærliggende landskapet.

Videre mot Kagerup kommer du til Pibe Mølle, en gammel stubbmølle som ligger majestetisk plassert på en liten bakketopp. Ikke langt herfra får du en kikk ut over Pølesø (Solbjerg Engsjø) innen du kommer til Kagerup, som også er porten inn til Grib Skov, Dansmarks fjerde største skog. Nyt den vakre, svingete veien gjennom skogen før du svinger av mot Nødebo, der den lange veien har flere bratte veikanter som garantert vil gi deg magesug.

Fra Nødebo drar vi tilbake til Hillerød igjen og her kan du like gjerne runde av turen din med et velfortjent måltid på en av byens glimrende restauranter.