NAF Reiseplanlegger

Stavanger

Sted
Per Roger Lauritzen

Oljehovedstaden Stavanger er kanskje Norges mest internasjonale by.

Norges fjerde største by er også en av landets raskest voksende byer – og sentrum for den regionen som har klart størst befolkningsøkning, lang nedover Jæren. Det har bodd folk lenge i Stavanger-området. I 1999 ble det funnet en båtgrav fra 830–850 på Gausel, med sverd, pilespisser, tang, hammer, sigd og en øks. Stavanger fikk bystatus i 1125, samtidig som Domkirken ble påbegynt. Byen vokste langsomt, i 1800 var innbyggertallet 2000, og i 1900 var det økt til 30 000 etter en blomstringsperiode innen fiske og shipping. Før siste verdenskrig var sardinproduksjon byens viktigste industri, fram til oljeindustrien kom i 1960-årene og Stavanger ble Norges oljehovedstad. Siden har byen opplevd 40 års økonomisk vekst.

Stavanger er landets kanskje mest internasjonale by i egenskap av nasjonens olje- og gasshovedstad. Byen har både småbysjarm og den moderne, internasjonale storbyens tilbud, fordi man har bevart det gamle og sett framover. Dette gjør Stavanger til en by full av kontraster. Det moderne møter mye gammel trehusbebyggelse, blant annet i et omfattende nett av gågater. Universitetet i Stavanger har utdanning innen helse- og sosialfag, humanistiske fag, kunstfag, lærerutdannelse, hotellhøyskole, teknisk/naturvitenskapelige fag samt økonomi-, kultur- og samfunnsfag. Petroleumshovedstaden har også satset på gastronomi, med et variert restauranttilbud og en rekke festivaler. Stavanger fikk status som europeisk kulturby i 2008. Fra det store havneområdet, der også Norsk Oljemuseum ligger, går det ferger til Tau og Lysebotn, samt hurtigbåter til Haugesund-Stord-Bergen, til mange steder i Ryfylke og til Hommersåk via byøyene.

Norsk Telemuseum har temautstillinger om trådløs kommunikasjon og generell telehistorie, med vekt på lokale forhold. Breidablikk er en herskapsvilla i sveitserstil fra 1881 med godt bevarte interiører. Ledaal, familien Kiellands lyststed fra 1803, er Stavangers kongebolig ved siden av å fungere som herregårdsmuseum. Norsk Grafisk Museum viser mangfoldet innen grafisk produksjon i Norge 1850–1950. Stavanger Kulturhus, Sølvberget sentralt i gågateområdet, har bibliotek, kino, kulturarrangementer, forsamlingssal og spisesteder, kultkafé. Studenthuset Folken byr på konserter, revy, film, galleri, debatter, studentkro og kafé, samt et informasjonssenter for historieinteresserte. Blant mange gallerier er Rogaland Kunstsenter, med skiftende utstillinger og salg av billedkunst og kunsthåndverk, og Stavanger Kunstforening, med tilsvarende.

Kontaktinformasjon

Adresse 4000 Stavanger
Geokoordinat (WGS 84) 58.9691741, 5.73508779999997