NAF Reiseplanlegger

Raufoss

Sted
Per Roger Lauritzen

Raufoss har opplevd et av landets industrieventyr.

Raufoss er administrasjons-, handels- og servicesenteret i Vestre Toten. Raufoss Industripark er Norges største senter for vareproduserende industri, med over 30 bedrifter og ca. 3000 ansatte. Det hele startet med fyrstikkproduksjon i 1873. Raufoss Våpenfabrikk (nå Raufoss ASA) var i mange år en hjørnestensbedrift, og selv om det fremdeles er produksjon til forsvaret, er mye av aktiviteten nå rettet mot sivile markeder. Her finnes blant annet Europas ledende produsenter av støtfangere og andre bildeler, hovedsakelig i aluminium, messinglegeringer, plast og kompositter. Eksportandelen er på over 85 %. Raufoss er utnevnt til nasjonalt ekspertsenter (NCE) på lettvektsmaterialer pga. høy kompetanse innen materialteknologi, produksjonsprosesser, produktkarakterisering og produksjonsteknologi.

Raufoss huser bedrifter som Nammo, Benteler Aluminium, Hydro Aluminium Profiler, Kongsberg Automotive og Plastal. Handel og tjenesteyting har vokst kraftig de siste årene.

På Raufoss gård ligger Kultursenteret. Andre attraksjoner er  Elveparken i Raufoss og Raufoss kirke fra 1939. Innsamlingen til kirkeklokke, som kom allerede i 1916, hadde mottoet “Har man klokke, får man hus.”. Langs Hunnselva er det en kultursti som bl.a. passerer gjenoppreist ljåsmie og Fugleparken. Verdt et besøk er også Toten badeland..

Kontaktinformasjon

Geokoordinat (WGS 84) 60.726058, 10.6132548000001