NAF Reiseplanlegger

Otta

Sted
Per Roger Lauritzen

Otta er det naturlige senter i Midt-Gudbrandsdalen og et knutepunkt mot vest.

Otta, er senter i Sel kommune, og har navn etter elva Otta, kanskje av gammelnorsk «otta» for å «otte, skremme, den skremmende» om elven. Otta har et lite, intimt sentrum med koselige parker, spisesteder og butikker. Det finnes over 80 forskjellige tjenesteytende virksomheter med utvalg innen de fleste bransjer, bl.a. med kjøpesenter, en rekke større og mindre industribedrifter med mange sysselsatte, ikke minst innen skifer- og kleberstensindustri. I tillegg til industrien er de fleste sysselsatt i jordbruk og tjenesteytende næringer. Opplæringssenteret i Nord-Gudbrandsdal er lokalisert her, og flere høyskolestudier er desentralisert hit. Otta har idrettshall, svømmehall, hovedbibliotek og kino. Jernbaneforbindelsen med østlandsområdet kom i 1896, og omstillingen på Otta skjedde raskere enn noe annet tettsted i Gudbrandsdalen. På nordsiden av Ottaelva ble det plass til både en jernbanestasjon og en liten by. Avkj. RV15 mot Lom og Vestlandet. Otta fikk bystatus i 2000.
Ved Otta Sør finnes rester av kobbergruver fra tidlig 1600-tall. En 6 km lang kultursti i variert turterreng gir informasjon om driften.

Avkj. FV444, utsiktsvei til Raphamn og Mysusæter. Det er nå asylmottak på tidligere Rondeslottet Høyfjellshotell, Raphamn. Rondane Spa Høyfjellshotell på Mysusæter var Norges første høyfjellsspa, grunnlagt i 1999. Mysuseter Fjellstue, Mysuseter Servicesenter, tilbyr overnatting, kro og butikk. Skiheis åpen hver dag i vinter- og påskeferien, ellers i helgene 10–16. Fra Mysuseter er det bomvei (sommeråpen), 4 km, til Furusjøen. Også bomvei (sommeråpen) 5 km, inn til Spranget parkering ved grensen til Rondane nasjonalpark. Det er merkede turstier fra Spranget til Peer Gynthytta og Rondvassbu. Ved et gammelt tråkk øst–vest er funnet en gravrøys, datert til 340 e.Kr., det eldste funn i norske høyfjell, og det er mange funn etter bosetning.

Kontaktinformasjon

Geokoordinat (WGS 84) 61.7724151, 9.54354650000005