NAF Reiseplanlegger

Lillehammer

Sted
Willy Haraldsen

Lillehammer tilbyr kultur og idrett – og er inngangsporten til Gudbrandsdalen.

Lillehammer, som er den eldste av byene på det indre Østlandet, ble grunnlagt som kjøpstadsanlegg i 1827 og fikk kjøpstadsrettigheter fra 1842. Den første bebyggelsen lå rundt Hammer gård (ved kirken). Antagelig var det på Hammer gård de to birkebeinerne Torstein Skjelva og Skjervald Skrukka huset kongssønnen Håkon Håkonsson julen 1205, før de førte arvingen til Norges trone over fjellet til Østerdalen langs sporet som i dag er kjent som Birkebeinerløypa. L. har gjort mye for å bevare arkitekturen i Storgata, som noen hevder er "Landets vakreste gågate". Mange av bygårdene ble bygd i sveitserstil, har godt bevarte trehus med saltak og er malt i tråd med gamle fargetradisjoner. Storgata har mottatt Statens Byggeskikkpris. I tillegg har alle forretningene i sentrum smijernsskilter, noe som ble pålagt til OL’94. Lillehammer ble sammenslått med Fåberg kommune i 1964.

Byen er et regionalt handels- og servicesenter, og administrasjonssentrum for Oppland fylke, og byr på en kombinasjon av gammel tradisjon og dagens opplevelsestilbud. Det er flere attraksjoner enn noen gang, enten du vil ha en uforglemmelig naturopplevelse, kunst og kultur eller spise og drikke. Byens nære beliggenhet til fjellområdet rundt Nordseter og Sjusjøen gir en god kombinasjon av by og fjell med rike muligheter for ulike aktiviteter. OL ’94 ga byen mange varige verdier i form av store bygningsmessige utvidelser av Høgskolen i Lillehammer, topp moderne teater- og konserthall på Maihaugen, Lillehammer Kunstmuseum i et nytt og dristig bygg, det restaurerte og ombygde Kulturhuset Banken samt Norges Olympiske Museum, som ble lagt til Håkons Hall. Det er Nord-Europas største OL-museum, og har 6000 gjenstander og levendegjør hele den olympiske historie. Egen Lillehammer ’94-avdeling med fargesprakende sluttrapport fra OL ’94.
Lysgårdsbakkene Hoppanlegg. Selve signalanlegget for OL-parken med to hoppbakker på 90 og 120 m. Hopptårn med terrasse med panoramautsikt over hele byen. Simulator. Stolheisen i hoppbakken åpen for publikum sommerstid.

Håkons Hall Sportssenter, i Olympiaparken, hovedarena for ishockey under OL med plass til 10 500 tilskuere, fungerer i dag som flerbrukshall, bl.a. klatrevegg på 20 m.
Norges Toppidrettsgymnas Lillehammer AS, har utdanning i de fleste vinteridrettene, klatring og terrengsykling. Utdanningen startet som Norsk Alpingymnas. New School, som er akrobatikk på ski (Twintip), har kommet til i de siste årene. Mange av våre toppidrettsutøvere i flere idretter har tatt sin utdanning her.

Hovedinnkjørselen til Lillehammer fra E6 er i nordenden av Lillehammer bru, 543 m over Lågen. Gudbrandsdalslågen med Vorma er Norges 4. lengste vassdrag, 358 km.
På Storhove nord for byen ligger Høgskolen i Lillehammer med 3000 studenter, tilbyr bl.a. utdanning innen film og fjernsyn, økonomisk-administrative fag, reiseliv, idrett, helse- og sosialfag. Den ble etablert til OL 1994 og fungerte som pressesenter.

Kontaktinformasjon

Adresse 2600 Lillehammer
Geokoordinat (WGS 84) 61.1154575, 10.4641295