NAF Reiseplanlegger

Kongsvinger festning

Sted
Per Roger Lauritzen

Kongsvinger festning fra 1682 byr på både forsvarshistorie og flott utsikt.

Det mektige og velholdte festningsanlegget høyt over Øvrebyen er åpent alle dager hele året, og i en lang sommersesong er også Kongsvinger festningsmuseum i det gamle provianthuset åpent daglig – resten av året bare i helgene.

Kongsvinger festning har aldri vært angrepet eller beleiret, men den har likevel hatt stor strategisk betydning, der den ligger ved Glomma-kneet på ferdselsveien fra Sverige. Herfra kunne man se langt i flere retninger, og det kan man naturlig nok fortsatt. Fra festningsmurene er det vid utsikt over Kongsvinger, Glomma, Vingersjøen og skogsbygdene mot svenskegrensen. Anlegget består av 12 bygninger og er et tenaljeverk av uregelmessig stjerneform med 16 batterier. Blant den fine, gamle bebyggelsen er en kommandantbolig og den gamle kasernen fra 1702. Festningen ble nedlagt som festning i 1823. I dag er den arena for mange kulturaktiviteter og har både hotell og konferansefasiliteter.

Kongsvinger festningsmuseum ligger i det gamle provianthuset fra 1682 og består av fire utstillinger. Hovedutstillingen handler om forsvarets historie fra vikingtiden og fram til i dag. Grenselosvirksomheten i området under 2. verdenskrig har en egen utstilling, det samme har tiden rundt unionsoppløsningen i 1905, og i tillegg er små skulpturer av en tidligere vaktmester utstilt. Museet drives av Kongsvinger festnings venner.

Også Norsk fengselsmuseum holder til på festningen. Festningen hadde fram til ca. år 1830 eget fengsel (slaveriene), og ble også brukt som fengsel en kort tid etter siste krig.

Kontaktinformasjon

Adresse 2213 Kongsvinger
Geokoordinat (WGS 84) 60.1995074, 12.0116069000001