NAF Reiseplanlegger

Gravberget

Sted
Per Roger Lauritzen

Gravberget er sentrum på Våler i Finnskog. Hit vandret finske storfamilier på 1600-tallet og livnærte seg på svedjejordbruk og jakt.

Gravberget kommer fra «gran» og «elggrav». Gravberget er eneste tettgrend på grensen mot Sverige, sentrum for den veldige Gravbergskogen. Finneinnvandringen startet med Anders Liitainen. De tidligere eierne av Gravbergskogen, Borregaard, besluttet etter siste krig å bekoste Gravberget kirke, oppført 1955. Kirken er en moderne stavkirke omtalt i Life som en av verdens 10 mest særpregede. Den har fått grantreets ranke form og er tegnet av Magnus Poulsson. Thorstein Rittun har stått for det kunstneriske innvendig. Bestyrergården har eget eget museum, kurssenter og utleie av jakt- og fiskerettigheter.

Øvre og Nedre Berget er bevarte finneboplasser.

Her er også brudesteinen med historie og innhugde bokstaver i. Brudesteinen fikk sitt navn på grunn av bruden gikk av og på hesten, når brudefølger rastet på vei til kirken.

Ved Gravberget ligger også Ingeborgsteinen som har fått sitt navn etter Ingeborg, en jaget kvinne som bodde her med sitt uekte barn.

Finnskogleden går forbi Gravberget.

Kontaktinformasjon

Adresse 2438 Gravberget
Geokoordinat (WGS 84) 60.883291, 12.2282838