NAF Reiseplanlegger

Gjøvik

Sted
Sven Grotdal

Gjøvik er Totens hovedstad og har spennende attraksjoner å by på.

Gården Djupvik nevnes første gang i 1432. Gjøvik Glassverk ble etablert av Caspar Kauffeldt i 1807 og nedlagt i 1843. Da var stedet truet av fraflytting. Wexel Hansen Kauffeldt, 1801–1860, var siste eier av verket og arbeidet i mange år for å skaffe annen virksomhet slik at stedet kunne leve videre. Gjøvik ble skilt ut fra Vardal som egen kommune i 1859. I 1861 fikk Gjøvik kjøpstadsrettigheter og har siden da hatt bystatus. Sammenslått med kommunene Biri, Snertingdal og Vardal i 1964. Gjøvik er den mest folkerike kommunen og det næringsmessige tyngdepunktet i Oppland. Gjøvik er blant de beste utdanningsmiljøene i landet og har miljøer med meget høy teknologisk kompetanse bl.a. Høgskolen i Gjøvik. Byen har lange tradisjoner som handels-, industri- og utdanningssentrum. Som et av de få stedene i Norge har Gjøvik sin egen sjokoladefabrikk, Gjøvik Chokolade, med eget utsalg i gågata.

Gjøvik Gårds Kultursentrum ligger i parken ved Rådhuset og tilbyr konserter og kunstutstillinger. Omvisning juli–august i hovedbygningen. Senteret har egen kafé., og tilbyr gratiskonserter – Toner på tunet – i sommerhalvåret. Gjøvik Olympiske Fjellhall, Heimdals gate 3, er verdens største publikumshall i fjell, 120 meter inn i fjellet, og var ishockeyarena under OL i 1994. Den er Gjøviks «storstue» med mange aktiviteter, utstillinger, konserter og idrettsarrangementer. Åpen daglig. På Gjøvik ligger også Mustad fabrikker, verdens største produsent av fiskekroker med et utvalg på ca. 15 000. De produserer dessuten 65 mill. binders pr. år, har fabrikk i Singapore og pakkerier i USA, som er det viktigste markedslandet.

Gjøvik Rådhus har en enestående samling av glass fra Gjøviks gamle glassverk og grafiske blad av billedkunstneren Rolf Nesch.

Kontaktinformasjon

Adresse 2815 Gjøvik
Geokoordinat (WGS 84) 60.7928732, 10.6966976