NAF Reiseplanlegger

Galleri F 15

Sted

Galleri F 15 på Jeløya er blant landets fremste innen samtidskunst.

Såpass godt ry har stedet at det i praksis er et galleri for mye av Østlandet. I hovedbygningen på Alby gård er det skiftende utstillinger, galleriet er guidete omvisninger og eget kunstverksted for barn, og det er både kafé og kunstutsalg. Glassblåserverkstedet ViDa Glass har eget utsalg.

Historien om hvordan galleriet endte på Alby gård sør på Jeløya, en av øyas eldste gårder, er spesiell: Kunstinstitusjonen ble opprettet av Lars Brandstrup i 1966, som det første galleriet av sitt slag. Navnet stammer fra adressen Fossen 15 i Moss, galleriets første lokale. Året etter åpningen blåste taket av denne gamle møllebygningen, og galleriet fikk låne den tomme hovedbygningen på Alby gård av Moss kommune. Her har det blitt værende. Galleri F 15 er i en særstilling i og med at det er et ikke-kommersielt galleri med offentlig støtte, men uten å ha noen egen samling. Fra 2007 er Galleri F 15 en del av Punkt Ø – Fylkesgalleriet for Østfold, som også driver Momentum Kunsthall i Møllebyen i Moss.

Også Jeløy Naturhus ligger på Alby gård, vis a vis Galleri F 15. Naturhuset er et informasjonssenter for formidling og informasjon om naturforhold og kulturhistorie på Søndre Jeløy. Ved gården går flere fine turveier i et landskap som dels er vernet, med flere strender.

Kontaktinformasjon

Adresse Biørn Biørnstads vei, 1519 Moss
Geokoordinat (WGS 84) 59.424456, 10.6098747