NAF Reiseplanlegger

Bergen

Sted
Per Roger Lauritzen

Bergen er Vestlandets hovedstad og største turistmagnet – og Europas største treby.

Bergen ligger trygt plassert mellom sju fjell, med Askøy og Sotra som gedigne moloer mellom seg og Nordsjøen. Den lune havnen understrekes av at Vågen er seilbar helt inn til bykjernen. Utover fra dette nullpunktet har byen vokst gradvis siden den ble etablert av Olav Kyrre i 1070. Før den tid var det kongsgård og bosetninger langs østsiden av Vågen, der Bryggen ligger med karakteristiske fasader som er ført opp på UNESCOs verdensarvliste. Rett utenfor Bryggen ligger Bergenhus, residens for landets styrende myndigheter til ca. 1300. Her lot Håkon Håkonsson bygge en steinhall til sin sønn Magnus Lagabøters bryllup i 1261; Håkonshallen står fortsatt som vår mest imponerende steinbygning fra middelalderen. Bergen var Norges første rikshovedstad og kroningsby.

Hav og handel gjorde Bergen til Nordens største by i sin tid – og Norges største til 1830. Her hadde Hansaforbundet et av sine store kontorer i noen hundre år, og hit kom mennesker fra mange land, bosatte seg og gjorde Bergen til en kosmopolitisk by med tradisjonsrik kultur. Bergenserne er stolte av sine tradisjoner og av sin gamle by, som tross mange branner opp gjennom århundrene fremdeles er Europas største treby og en kavalkade over arkitekturen fra middelalderen til i dag. Sentrum ble regulert etter en storbrann i 1916, men ellers er byen vokst opp i sjarmerende uregelmessighet, som særlig merkes når våren springer ut – sammen med buekorpsene.

I dag er Bergen Vestlandets og fjordrikets hovedstad med en god blanding av kultur og kjøpmannskap, tradisjon og teknikk. Blandingen har gjort byen til en av Norges største turistmagneter og en av Europas største cruisehavner. Kulturbyen Bergen kan i tillegg til de internasjonale Festspillene by på et av Europas eldste symfoniorkestre, Norges eldste nasjonale scene, samtidsdansensemblet Carte Blanche og rikholdige kunstsamlinger. Bergen hadde status som Europeisk kulturby år 2000. I den gamle handelsbyen trives fortsatt spesialforretningene og håndverkerne, ikke minst gull- og sølvsmeder med egne verkstedsutsalg, og med Norges eldste laug i ryggen. Men her finnes også olje- og annen teknologi, forskning og vitenskap. Universitetet i Bergen er landets neste eldste, fra 1946.

Bergen er naturlig nok et viktig transportknutepunkt. Hurtigruten har sitt sørlige endestopp her, hurtigbåter går hyppig både nordover og sørover, og Skoltegrunnskaien har internasjonale båtruter. Bergen Lufthavn, Flesland, er landets neste største og også en viktig helikopterbase for oljeriggene i Nordsjøen. Bergensbanen går over fjellet til Oslo. Siden etableringen i 1992, har TV2 hatt sitt hovedkontor i Bergen.

Kontaktinformasjon

Adresse 5000 Bergen
Geokoordinat (WGS 84) 60.391402, 5.32183940000004