NAF Reiseplanlegger

10 fine høstturer

Ennå er det ikke for sent å oppleve store deler av landet før vinteren kommer for alvor. Her er et utvalg flotte turer der du kan oppleve mye flott natur og historie.

 1. «Villmarksveien»  gjennom Østfold starter i Halden og følger Haldenvassdraget og svenskegrensen nordover til Akershus. Den er et roligere og mer innholdsrikt alternativ til snarveien E6.
 2. Tett mellom kulturminnene er det også langs Vikingveien gjennom Vestfold. Den følger kysten gjennom fylket og byr i tillegg til vikingskip og gravhauger på besøk i en lang rad trivelige byer og tettsteder.
 3. Langs kysten mellom Sørlandsporten ved Risør og Flekkefjord går det også et godt alternativ til E18. En høstlig ferd langs Sørlandskysten viser en annen og roligere side ved sommerkysten.
 4. På turen fra Kongsberg til Geilo får du med deg Numedal, Uvdal, Dagali og Skurdalen. Underveis kan du oppleve fire stavkirker, tre fjelloverganger og en mengde andre gode grunner til å stoppe opp.


  Tunnhovdfjorden i Nore og Uvdal kommune

 5. Høstfarger får du sannsynligvis også en del av om du kjører Bjørnsonvegen. Den kalles så veien fra Lillehammer til Vinstra via Gausdal, Espedalen og Skåbu. En bra dose kulturopplevelser er det også mulig å få med seg her.
 6. Omskiftelig kultur og natur konkurrerer også om oppmerksomheten om du bruker et par høstdager på å den ytre veien mellom Bergen og Førde. Istedenfor travle E39 vil du komme innom en rad fredelige fjord- og kystmiljøer.
 7. En høsttur i Trøndelag kan gjerne starte på Røros og gå forbi mektige Aursunden over vidda til Tylldal. Turen videre gjennom Selbu til Trondheimsfjorden er også en vakker og variert opplevelse.
 8. «Baksiden»  av Trondheimsfjorden er også et godt forslag til en høstlig biltur. På turen mellom Rørvik og Steinkjer får du med deg mye av både fjord- og innlandsnatur i fagre trønderkommuner.
 9. Det er en «villmarksvei» i nord også, og det er den villeste. Den går langs grensen mellom Majavatn og Korgen gjennom Hattfjelldal. Underveis kommer du tett på storheter som Røssvatn og Okstindan.
 10. I søndre del av Troms kan en høsttur over mektige øyer og langs ditto fjorder bli en flott opplevelse. Øya Rolla er Norges mest vannrike etter størrelsen, og naboen Andørja er Norges mest fjellrike.   

Mer informasjon om turene kan du også få i boka «Norges beste omveier» utgitt av NAF i samarbeid med Norsk Kulturarv.